La fiscalia investiga grups xenòfobs que s’organitzen per atacar migrants

  • El ministeri públic estudia missatges difosos per WhatsApp en què s’instigava a desplaçar-se al sud de Gran Canària per atacar els estrangers arribats en pasteres

3
Es llegeix en minuts

La fiscal en cap de Las Palmas, Beatriz Sánchez, va ordenar ahir obrir una investigació per possibles delictes d’odi contra alguns membres dels grups de WhatsApp en què s’organitzaven patrulles xenòfobes per agredir els immigrants allotjats en establiments hotelers del sud de Gran Canària. Sánchez adverteix que és possible que a aquesta diligència s’hi puguin afegir més persones implicades en els fets. El ministeri públic compta, per ara, amb un extracte realitzat per la policia, però també hi ha un CD que inclou les gravacions i converses de manera íntegra, que han de valorar i posar en context.

La indagació se centra, de moment, en les crides que diverses persones van fer fa unes dues setmanes per desplaçar-se a la zona turística de Gran Canària amb l’objectiu d’agredir i intimidar els migrants arribats en pastera a l’illa. La convocatòria es va fer a través de diferents grups de missatgeria per a mòbil en els quals es van reproduir frases com «demà anirem cap avall i els rebentarem», «els moros moriran» i «agafem-ne un parell d’ells i els fotem llenya dura». Aquestes mobilitzacions es van mirar d’organitzar com a reacció davant la difusió a les xarxes socials d’incidents suposadament protagonitzats per immigrants.

El president del Govern de les Canàries, Ángel Víctor Torres, va condemnar la divulgació de notícies falses i va assegurar que els delictes d’incitació a l’odi «han de ser perseguits» com està fent la fiscalia amb els grups que organitzen actes violents contra migrants. Torres va explicar que «la percepció d’inseguretat és una cosa subjectiva».

En aquest sentit, el Delegat del Govern a les Canàries, Anselmo Pestana, va negar que la delinqüència hagi pujat a les illes a causa de la presència de més immigrants. Segons les dades policials, els delictes comesos per estrangers arribats en pastera continuen sent aïllats, va apuntar Pestana. A més, va detallar que el nombre d’infraccions comeses per migrants durant l’any passat no només no ha augmentat, com també s’està difonent, sinó que va ser inferior al registrat el 2019. El delegat es va mostrar satisfet per l’inici de la investigació de la fiscalia i va assegurar que actuaran «amb tot l’aparell de la llei» per evitar que la situació empitjori. «Veiem amb preocupació que a les xarxes socials es comparteixin notícies falses, es pengin imatges d’anys anteriors o es doni pàbul a denúncies falses», va lamentar Pestana. Sobre les possibles causes del clima de crispació entre la ciutadania, el delegat va apuntar que «aquest relat el busca determinada gent a qui li interessa políticament». 

Respecte a les manifestacionsorganitzades en els últims dies en diferents barris de Las Palmas de Gran Canària –Las Rehoyas, El Lasso i La Isleta– i el llançament de pedres contra els campaments humanitaris, Pestana va apuntar que s’estan fent les corresponents denúncies de les infraccions administratives que s’han comès. Entre elles, saltar-se el toc de queda, no respectar les mesures sanitàries davant la Covid-19 i participar en manifestacions no comunicades a la Delegació del Govern. «Es van posant les denúncies a mesura que se n’identifiquen els autors; serem durs», va concloure Pestana.

Notícies relacionades

En aquest context, la filla de l’activista sahrauí Aminatou Haidar va ser víctima d’una agressió xenòfoba aquests dies. Segons va confirmar la cadena SER, un grup de joves va baixar d’un cotxe i la va colpejar quan caminava pel carrer amb robes tradicionals del seu poble.

Ahir es va completar el desallotjament de l’hotel Arguineguín Park i els 112 migrants que hi quedaven allotjats van ser traslladats als recursos d’El Lasso i de La Isleta, a la capital de Gran Canària.