Impacte del coronavirus a les llars

Com sobreviure a la pandèmia en família

  • Després de gairebé un any i sense veure encara el final del túnel, els psicòlegs ofereixen eines per sortir del pessimisme i la frustració a les llars

  • Inculcar les normes anti-Covid als fills, sortir a l’aire lliure i mantenir el nostre oci ‘online’ resulta bàsic per al bon ambient a casa

Com sobreviure a la pandèmia en família
5
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

La Mónica té 14 anys i estudia 2n d’ESO. És una preadolescent de manual que comença a sentir-se gran. Vol ser lliure. Per ella, la llibertat és anar a casa dels amics de l’institut i menjar en hamburgueseries ‘low cost’. Els seus pares, amb bon criteri sanitari anti-Covid, li tenen prohibit estar en llocs tancats. El resultat és que cada divendres –no falla– hi ha bronca a casa. «Ho tenim assumit. Sabem que arriba el cap de setmana i que hi haurà baralla amb ella», admet la Raquel, la seva mare. «Li permetem fer moltes coses, però totes a l’aire lliure. ¿Vol anar al Burger? Que hi vagi, però a la terrassa. El problema és que els amics mengen dins del restaurant». La Raquel és l’única mare de la classe que posa aquest límit a la seva filla. «Em sembla increïble que els altres pares permetin als fills mantenir-se en un lloc tancat. No ho entenc. ¿No llegeixen la premsa ni veuen el telenotícies?», s’alarma. La seva filla és la rareta. És al grup de WhatsApp de l’institut com a ‘Mónica, la que no surt’.

Ha passat un any i la pandèmia s’està fent més llarga del que pensàvem. Tornem a la casella de sortida perquè la tercera onada colpeja amb una força descomunal. La soca britànica és una amenaça real. Per culpa del Nadal, les ucis tornen a estar al límit. La vacunació no aconsegueix agafar velocitat de creuer. Els adolescents se senten tancats. Els nens han deixat de jugar amb molts amics. I els avis s’han quedat sense les abraçades i els petons dels nets. ¿Com gestionar l’impacte psicològic en les famílies?

Notícies relacionades

«La Covid és un lladre de guant blanc. Ens ha robat la nostra llibertat. I tot això implica un augment de la frustració en les famílies. Tots els membres, des dels més petits fins als grans, estan frustrats. Les llars s’han convertit en una olla a pressió plena d’estrès», analitza Laura Górriz, directora del centre de psicologia infantil i família FIA, a Barcelona. L’experta posa èmfasi en el fet que, al contrari del que va passar amb la desescalada cap a la mal anomenada ‘nova normalitat’, ara no tenim meta temporal. «Abans sabíem què podíem fer a cada fase. No obstant, ara tot són dubtes», remarca.

La psicologia ofereix eines bàsiques per fer front al pessimisme i la desil·lusió que impera a moltes llars. Per exemple, el diàleg sa amb els fills, disfrutar tot el que es pugui de l’aire lliure ja que no estem confinats a casa com va passar el març del 2020 i rescatar l’oci habitual encara que sigui de manera ‘online’.

Assumeix que és una cursa de fons

A falta de metes temporals com teníem a l’abril i el maig, els experts recomanen a les famílies no que convisquin amb el virus (cal fugir-ne) però sí que interioritzin que la pandèmia va per a llarg. «Hem d’assumir que és un treball de fons i, alhora, tenir clar que arribarà un dia en què recuperarem la nostra vida, inclòs l’oci social», remarca Górriz. Per sortir airosos d’aquesta etapa, és important l’autocura.

Posa límits als fills

La psicòloga especialitzada en infància, adolescència i família Agnès Brossa explica que la Raquel, la mare de la ‘Mónica, la que no surt’ (amb la qual hem començat aquesta informació), ho està fent genial per saber inculcar a la seva filla les normes anti-Covid. «La ciència ha demostrat que a l’aire lliure el risc es redueix molt, així que no és comprensible que la resta de pares permetin als fills que continuïn acudint a l’interior d’un restaurant per menjar. Són pares que no saben dir que no als seus fills, i això és una irresponsabilitat. Quan aquests nens siguin adults ¿també ho aconseguiran tot en la vida? Gens. I tindran un problema seriós».

Surt a l’aire lliure

Al març el confinament domiciliari ens va vetar el carrer. Les finestres a l’exterior i els balcons (per petits que fossin) es van convertir en un bé preuat. Ara no hi ha aquesta restricció, així que cal prendre precaucions i passar temps a l’aire lliure. «Surt de casa tot el que puguis, mantenint la distància interpersonal i amb mascareta. Però surt», explica la directora del centre FIA. «Molts adults continuen teletreballant. Es corre menys risc sanitari, però mantenir-se tantes hores a casa és esgotador. Per això és tan important trencar aquesta monotonia de llevar-se, treballar, dinar, tornar a treballar, sopar i ficar-se al llit. A llarg termini és insostenible», destaca.

Rescata el teu oci

«Si abans de la pandèmia anaves a classes de cuina, continua-hi de manera virtual. És molt important continuar aquesta activitat lúdica, no la deixis a zero», explica Górriz. En el cas dels aficionats a l’esport que no poden mantenir l’activitat prepandèmia, l’experta aconsella que es busquin un altre tipus d’esport que sí que puguin realitzar.

Demana ajuda si la necessites

«La pandèmia ens ha tret hores de son. Ens provoca angoixa, ens irrita. Tot això és normal. Però si la por et supera, si és incapacitant, llavors has de demanar ajuda professional», recomana Górriz, que insta els pares i mares a vigilar l’equilibri i la salut emocional dels fills. «Si la situació també els supera, poden rebre un acompanyament emocional de manera professional cada cert temps, dues o tres setmanes». L’experta destaca que, en consulta, han augmentat els pacients que hi acudeixen després d’haver-se autolesionat i amb idees suïcides.

Als avis, a través de la pantalla

Si la mal anomenada grip espanyola de 1918 (molts estudis científics situen el seu origen als EUA) es va encebar amb joves i amb adults sans d’entre 20 i 40 anys, el coronavirus actual ataca fonamentalment persones d’edat avançada. Ningú està fora de perill i hi ha joves també ingressats (a Ciudad Real un nen de 10 anys s’ha mantingut 11 dies en una uci), però el risc més gran el corren les persones grans. «Els avis i àvies s’han quedat sense passar tant temps amb els nets, a qui adoren. No hi podem fer res. Tota precaució és poca. Per sort, tenim les pantalles per veure’ns. ¿Per què no dinem diumenge amb ells de manera virtual?», aconsella Górriz. En l’inici del curs escolar, el metge de família i divulgador científic Javier Padilla, autor dels assajos ‘¿A quién vamos a dejar morir?’ i ‘Epidemiocracia’ (editats per Capitán Swing), ja alertava pares i mares que era impossible mantenir la mateixa relació amb els avis. Però demanava no retallar-la i recomanava veure’ls a l’aire lliure i abraçar-los per l’esquena, sense ajuntar mai les cares.