TERRATRÈMOLS A ANDALUSIA

L’eixam sísmic a Granada acumula més de 1.000 terratrèmols i 325 incidències

Vint-i-cinc d’aquestes tremolors han arribat a magnituds superiors al 3,0 graus

L’eixam sísmic a Granada acumula més de 1.000 terratrèmols i 325 incidències
2
Es llegeix en minuts

Des del 2 de gener passat, diversos municipis de Granada s’han vist sacsejats per una sèrie sísmica que ja ha acumulat 1.063 terratrèmols i el servei 112 ha atès un total de 1.130 avisos i ha gestionat 325 incidències en relació amb aquests sismes.

D’aquest total d’incidències, en 176 s’han constatat danys per esquerdes en edificacions, així com despreniments i enderrocaments en elements constructius, tal com s’ha posat en manifest durant el Comitè Assessor Provincial del Pla d’Emergència davant el Risc Sísmic. La Junta d’Andalusia ha reunit el comitè de manera telemàtica aquest dilluns per analitzar la situació i les mesures adoptades fins aleshores.

Avisos i incidències

Són diversos els municipis granadins afectats i és que 25 d’aquests sismes han arribat a magnituds superiors al 3,0 graus. Les localitats d’Atarfe i Santa Fe han sigut, de moment, les més perjudicades i va ser entre els dies 26 i 27 de gener que es va rebre un nombre més elevat de trucades al 112.

En les últimes 48 hores s’ha estabilitzat l’activitat i amb això ha baixat notablement el nombre d’alertes. Aquest diumenge passat tan sols es van atendre 27 trucades, tot i que es van continuar notificant alguns danys, 13 en total, ocasionats en dies anteriors pels moviments de més magnitud.

El viceconseller de la Presidència ha destacat que el Govern andalús ha activat tots els mecanismes de coordinació, seguiment i anàlisi de la situació: «Des que es va reactivar la sèrie el dissabte 23 està treballant de manera ininterrompuda un grup de seguiment, s’ha reforçat la coordinació amb les entitats locals, amb l’Estat i amb els operatius d’emergència per anticipar la resposta en cas necessari».

Sèrie sísimica del 79

Sanz ha remarcat que «aquesta situació no és nova i és possible que es continuïn produint terratrèmols a la zona». Ja a l’estiu del 1979 es va produir una situació similar amb terratrèmols diaris. Els experts assenyalen, a més, que l’activitat sísmica a la depressió de Granada correspon a la relaxació de la deformació acumulada per la tectònica de la zona i sol caracteritzar-se per aquestes sèries sísmiques.

Notícies relacionades

«No obstant, tot i que sigui normal sentir por o inseguretat, s’ha de mantenir la calma i seguir les recomanacions del 112 i no sortir de casa si no és necessari». Sanz, el viceconseller de la Presidència, ha afegit: «Avui Andalusia està a l’avantguarda en planificació i serveis de resposta; tenim una capacitat de coordinació i operativa extraordinària, de manera que s’ha de tenir confiança».

De moment, el Govern andalús assegura haver activat tots els mecanisme de coordinació i seguiment per tenir sota control aquesta sèrie sísmica.

Temes:

Terratrèmols