Segona del Ministeri Públic

El fiscal imputa per homicidi imprudent el metge d’una residència durant la Covid

  • Considera que no va realitzar un adequat seguiment de la malaltia d’un intern de 89 anys, al no aplicar el protocol davant la pandèmia

El fiscal imputa per homicidi imprudent el metge d’una residència durant la Covid
2
Es llegeix en minuts

La fiscalia ha denunciat per homicidi imprudent el responsable mèdic d’una residència de gent gran de Madrid a l’estimar que no va realitzar un adequat seguiment de la malaltia d’un intern de 89 anys que va morir el 4 d’abril del 2020 i que no aplicar el protocol davant la pandèmia de Covid-19. 

El Ministeri Públic assenyala que el metge no va tenir en compte per al diagnòstic i el tractament d’aquest avi el context epidemiològic d’Espanya i no va aplicar el protocol vigent, i «amb això va privar d’una adequada atenció l’usuari», i a més del delicte d’homicidi imprudent li n’atribueix un altre d’omissió del deure de socors. En la seva denúncia la fiscalia relata que entre el 18 de març i el 28 de maig del 2020 van morir al centre 54 usuaris dels quals 45 tenien símptomes compatibles amb el coronavirus, i el 6 d’abril va ser intervinguda per la Comunitat de Madrid davant la greu situació que presentava. 

Afegeix que molts d’ells presentaven sospita de Covid-19, «si bé no pot precisar-se el nombre real de morts per aquesta causa per estar la majoria de les morts certificades per metges externs i no guardar la residència un registre dels motius de la defunció en aquests casos». 

Equip sanitari escàs

La fiscalia relata que, malgrat tenir 156 places autoritzades, la residència comptava anteriorment a la crisi sanitària únicament amb un metge –el denunciat per la fiscalia– i set diplomats universitaris d’infermeria que havien de donar servei les 24 hores del dia. 

El Ministeri Fiscal destaca que «en les dates referides l’equip sanitari, ja per si mateix escàs, es va veure afectat per nombroses baixes mèdiques i altres incidències de caràcter laboral i va deixar els usuaris sense atenció mèdica totes les tardes i nits, a més dels caps de setmana». «Aquesta falta de mitjans materials i personals va fer que el metge denunciat escrigués diferents cartes a polítics, responsables administratius i mitjans de comunicació en les quals manifestava que no tenien capacitat per prestar atenció sanitària als residents del centre», remarca. A les missives indicava que, si en les següents 48 hores no rebia ajuda, la seva alternativa era desallotjar 60 usuaris al considerar que només podia atendre’n el 50%. 

Notícies relacionades

A més, indica que el denunciat no va mantenir cap contacte amb l’Hospital Universitari Gregorio Marañón, on s’havia designat a la residència un geriatre de referència com a professional d’enllaç davant casos sospitosos de Covid-19. «A més, ni tan sols es va activar el protocol quan el nombre de casos de contagi va anar en augment i es van produir nombroses morts, i ell va prendre la decisió de mantenir els usuaris a la residència, fins i tot sabent que no disposava d’un adequat servei mèdic i d’infermeria», concreta el Ministeri Fiscal, que també diu que el 4 d’abril va reclamar a la Unitat Militar d’Emergències una profunda desinfecció. 

«Cap al 27 de març van aparèixer les primeres manifestacions de la insuficiència respiratòria vinculada al coronavirus que va produir finalment la mort a l’avi i davant d’això el metge no va realitzar un adequat seguiment de la malaltia i no va aplicar el protocol», conclou.