Intervenció complexa

Cirurgians de Barcelona extirpen un tumor cerebral que creien «inoperable»

El carcinoma envaïa el crani i l’òrbita de l’ull d’un pacient de 70 anys, a qui han implantat múscul, pell i greix de la cuixa

Una imatge de l’exterior del centre mèdic Delfos.

Una imatge de l’exterior del centre mèdic Delfos. / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts

Cirurgians de l’Hospital HM Delfos de Barcelona han aconseguit extirpar amb èxit a un pacient de 70 anys un tumor cerebral «molt agressiu» que consideraven «inoperable» i que li envaïa el crani i l’òrbita de l’ull, i li han implantat múscul, pell i greix de la cuixa, en una intervenció de molta complexitat.

A més, segons ha informat l’hospital, el pacient pateix altres patologies, com metàstasi de càncer de pell, és diabètic, té una cardiopatia i un càncer de pàncrees curat.

El tumor, un carcinoma escatós, ha sigut extirpat per l’equip de Cirurgia Plàstica, Reparadora i Estètica que dirigeix Jesús González, que ha recordat que el cas va ser qualificat d’«inoperable» per altres metges.

«Era un cas complex perquè, a més de la considerable mida del tumor i que creixia molt ràpid, el pacient, que ja havia rebut radioteràpia, patia patologies prèvies, com diabetis, una cardiopatia i un càncer de pàncrees ja curat», ha remarcat González.

«Al principi, vam pensar que potser es tractava de la metàstasi de l’esmentat tumor de pàncrees, tot i que el seu comportament ens va indicar ràpidament que era poc probable, cosa que vam confirmar amb la biòpsia», ha detallat.

Després d’analitzar el pacient conjuntament, tots els especialistes implicats van decidir no desestimar-lo i intervenir-lo quirúrgicament «perquè, després del tractament de radioteràpia a què va ser sotmès prèviament, el rescat quirúrgic era l’única opció que quedava».

«El vam informar de les opcions i conjuntament amb ell vam decidir assumir els riscos de la intervenció», ha admès el cirurgià.

Al quiròfan, on també va ser present l’equip de neurocirurgia per si s’havia d’intervenir el lòbul frontal del cervell, van extirpar el tumor i el contingut orbitatori de l’ull, evitant la resecció del lòbul frontal cerebral.

En la mateixa cirurgia, li van fer també el trasplantament vascularitzat d’un penjall anterolateral de la cuixa, és a dir, de teixit compost per múscul, pell i greix que es va connectar mitjançant microcirurgia per tancar el defecte cutani, el contingut cranial i la fístula d’aire que sortia dels sins etmoidals i frontal.

La intervenció es va portar a terme el novembre passat, el pacient va rebre l’alta després d’una setmana d’hospitalització, i avui no té tumor, ha informat González.

L’estiu passat, el Servei de Cirurgia Plàstica, Reparadora i Estètica de l’HM Delfos ja va resoldre amb èxit un cas similar d’un pacient de 80 anys que presentava metàstasi d’un tumor a la base del crani. 

Notícies relacionades

En aquella ocasió també van utilitzar un penjall anterolateral de la cuixa per fer l’autotrasplantament.

El director mèdic territorial d’HM Hospitals a Catalunya, Francesc Fatjó, ha valorat que «aquest tipus de cirurgia serà la que marcarà el futur en molts àmbits de la medicina i hem decidit apostar-hi».

Temes:

Càncer