Estupor a Galícia

Reapareix una àvia al seu poble de Lugo després de ser donada per morta a causa del coronavirus

La dona estava en una residència de gent gran d’Ourense, on compartia habituació amb la usuària realment morta

Reapareix una àvia al seu poble de Lugo després de ser donada per morta a causa del coronavirus
2
Es llegeix en minuts

«Un error d’identificació» va fer que, el 13 de gener, es notifiqués la mort per coronavirus d’una àvia de la residència San Bartolomeu de Xove [Lugo] a la seva família, quan en realitat havia mort una altra usuària amb qui compartia habitació.

L’incident va ocórrer al geriàtric Os Gozos de Pereiro de Aguiar (Ourense), on la Fundació San Rosendo –gestiona els dos centres– disposa d’una planta per atendre usuaris de residències diagnosticats amb Covid-19. Fins allà van ser desplaçats el 29 de desembre un total d’11 avis amb coronavirus des de la residència de Xove.

Aquests trasllats, explica la Fundació en un comunicat, es van realitzar amb ambulàncies de l’Hospital de Burela i «amb el consentiment de les famílies i les conselleries de Sanidade i Política Social de la Xunta».

Entre els més grans desplaçats hi havia dues dones, veïnes de Xove, que tenien assignades la mateixa habitació i, per «un error d’identificació durant el procés de trasllat», el dimecres 13 de gener es va notificar la mort d’una d’elles amb la identitat equivocada, és a dir, amb la de la seva companya. L’enterrament es va celebrar l’endemà, però els protocols de la pandèmia van obligar que el taüt es mantingués tancat, per la qual cosa la família no va poder adonar-se de l’error, segons informen fonts municipals.

Tot es va descobrir quan aquest dissabte al matí, dia 24 de gener, la dona que havien donat per morta va tornar a ser traslladada de Pereiro de Aguiar al geriàtric de Xove, després d’haver rebut l’alta per Covid-19.

Notificació als jutjats

Arran d’aquest succés, la Fundació San Rosendo lamenta «profundament el desafortunat incident» i informa que, després de conèixer l’error, «va procedir immediatament a informar les famílies» i a enviar un escrit als jutjats d’Ourense i Viveiro per advertir dels fets i iniciar els tràmits per «reparar-los».

Notícies relacionades

A més, aquesta entitat assegura que «ha reforçat les mesures de control i seguiment dels usuaris que es traslladin d’una residència a una altra», mentre que «ha incorporat una identificació més visual» quan les persones són desplaçades.

«Malgrat la gravetat d’aquests fets, que no tenen precedent, la Fundació vol transmetre a les famílies un missatge de tranquil·litat i confiança. Aquest és un fet puntual d’entre els més de 100 trasllats que s’han realitzat des del mes de desembre passat a Os Gozos», conclou el comunicat.