Sisme

Un terratrèmol de magnitud 4,4 deixa un ferit a Granada

  • S’han desallotjat diverses vivendes de forma preventiva per possibles fuites de gas

Un terratrèmol de magnitud 4,4 deixa un ferit a Granada
3
Es llegeix en minuts

L’Institut Geogràfic Nacional (IGN) ha registrat cap a les 12.15 hores un terratrèmol de magnitud 4,4 amb epicentre a Santa Fe (Granada), un sisme que ha deixat més de 75 incidències i un ferit que ha sigut evacuat a l’hospital. Cap a les 18.00 hores s’ha registrat una rèplica més lleugera, de 3,3 graus.

De la tremolor del migdia s’han registrat trucades amb avisos des de Granada capital i diversos pobles de la Vega, com Churriana de la Vega, Albolote, Villanueva Mesía, Armilla, Atarfe, Vegas del Genil, Pinos Puente, la Zubia i Santa Fe. El terratrèmol ha provocat ferides a un veí d’Atarfe al provocar la caiguda de part de la xemeneia de casa seva. A més, hi ha hagut danys materials en altres vivendes del municipi (esquerdes a cases i vivendes), així com a Santa Fe. Entre aquests, danys en terres i sostres, i caigudes d’objectes, sobretot en botigues i supermercats, que han vist gènere escampat per terra.

D’altra banda, la Policia Local d’Atarfe ha desallotjat de forma preventiva diverses vivendes davant possibles fuites de gas i tot i que s’ha comprovat que no hi ha hagut cap fuita, es revisaran totes les instal·lacions de gas a Atarfe i Albolote. Des de dimecres d’aquesta setmana s’han registrat a l’àrea metropolitana de Granada 14 terratrèmols, 12 a Santa Fe i 2 a Atarfe.

Un terratrèmol de 4,4 graus de magnitud en l’escala Richter i epicentre a Santa Fe (Granada) ha sacsejat aquest migdia Granada capital i la seva àrea metropolitana causant un ferit lleu i danys materials a vivendes de les zones afectades i a un arc històric del municipi.

Patrimoni històric

A Santa Fe, un arc històric que dona accés al municipi ha resultat danyat, l’arc de Loja, que dona accés a la part sud del municipi, ha patit una esquerda. Segons han indicat a Efe fonts municipals, després de detectar-se l’esquerda les imatges religioses que hi havia a una fornícula de l’arc han sigut traslladades per evitar danys. També en aquest municipi ha resultat afectat el fals sostre d’escaiola d’un passadís de la planta alta d’una escola, tot i que es tracta de danys «merament estètics, que no afecten l’estructura ni la coberta o seguretat» de l’edifici, segons els bombers.

L’Ajuntament de Santa Fe, on Colom va firmar les Capitulacions abans de marxar a la conquesta d’Amèrica, ha fet una crida a la calma a la ciutadania i ha informat que avalua els danys, tant en el patrimoni històric municipal com a les vivendes, igual que està fent el d’Atarfe, on s’ha produït fonamentalment la caiguda de runa.

En un comunicat, el consistori de Santa Fe ha instat els seus veïns a revisar les vivendes per comprovar algun desperfecte, que en cas que sigui lleu haurà de ser reportat a través del registre d’entrada a l’Ajuntament per a la seva posterior inspecció. En cas de tractar-se de danys estructurals de les vivendes, Santa Fe ha instat els seus veïns a avisar al més aviat possible perquè els Bombers i la Policia Local puguin comprovar la seguretat de l’immoble.

Notícies relacionades

A aquest fort terratrèmol l’han precedit alguns en els últims dies amb epicentre a Santa Fe –fins a més d’una desena des de dimecres passat, l’últim d’ells aquesta passada matinada-, tot i que tots de menor magnitud, d’entre 1,5 i 2,5 graus.

Aquesta tarda, minuts després de les 18.00 hores, s’ha registrat una rèplica també de menor magnitud (3,3 graus), amb origen a Santa Fe, segons l’Institut Geogràfic Nacional.

Què fer en cas de terratrèmol