TEMPORAL DE GRAN IMPACTE

La borrasca ‘Hortense’ posa en alerta per vent tot Espanya

A Catalunya, a més, ve acompanyada de precipitacions

5
Es llegeix en minuts
El Periódico

Totes les comunitats, tret de les illes Canàries, es mantenen aquest divendres en alerta per la borrasca ‘Hortense’, que deixarà fort temporal amb ratxes de vents de fins a 120 quilòmetres per hora, onades entre 5 i 8 metres, desglaç o nevades en cotes altes de muntanya, segons informa l’Agència de Meteorologia (Aemet) a la seva web.

A Galícia, una de les comunitats més afectades pel temporal, persisteix el nivell taronja (risc important) per vent del sud-oest força 7, creixent temporalment a 8 i amb onades entre els 5 i 7 metres; l’Aemet alerta que a la província de Lugo –nivell groc– podrien recollir-se fins a 45 litres per metre quadrat en 12 hores.

Tot Catalunya manté l’avís taronja per ratxes de vent entre els 90 i els 100 km/h i avís groc per tempestes; al Pirineu nevarà per sobre dels 1.000 metres. El Meteocat també avisa de pluges a Catalunya i l’Aemet d’un front fred que ja ha deixat calamarsa a Lleida.

Aragó ha activat l’avís taronja per ratxes de 120 quilòmetres per hora a la ribera de l’Ebre (Saragossa) i per ratxes entre 90 i 110 km/h en punts d’Albarrasí, Jiloca, Maestrat, Baix Aragó; així mateix la comunitat té avís groc per neu al Pirineu en una cota per sobre dels 1.000 metres.

Cantàbria té nivell taronja per fenòmens costaners adversos al litoral, amb onades que arribaran entre els 4 i 5 metres d’altura; en punts del centre i de Villaverde les ratxes de vent arribaran als 90 quilòmetres per hora.

A Castella i Lleó, totes les províncies estan en taronja per ratxes entre 90 i 110 km/h; a Burgos hi ha nivell groc per desglaç i a les províncies de Lleó, Palència i Zamora per neu per sobre de 1.000 a 1.200 metres, mentre que a Castella-la Manxa es manté l’avís taronja a tota la comunitat per ratxes entre els 90 i 100 km/h.

Altres comunitats

Extremadura continua amb alerta taronja en tota la comunitat per temporal de vent amb ratxes que oscil·laran entre 70 i 90 km/h.

La Comunitat de Madrid continua amb avís taronja per ratxes màximes de 100 km/h a la serra, on als cims i zones especialment exposades és probable que s’arribin als 110-120 km/h; a l’àrea metropolitana les ratxes es mantindran en uns 90 km/h.

Al País Basc i a La Rioja continua l’alerta taronja per vents intensos que oscil·laran entre 90 i 110 quilòmetres per hora; a les províncies de Biscaia i Guipúscoa persisteix el nivell taronja per onades entre els 5 i 6 metres. 

Andalusia té avís taronja (risc important) a la província d’Almeria per ratxes màximes de 90 quilòmetres per hora a la vall d’Almanzora i els Vélez; a Cadis, Granada, Jaén i Màlaga hi ha avís groc per temporal marítim o per vent entre 70-80 km/h.

A la vora del Mediterrani, el País Valencià i la Regió de Múrcia mantenen el nivell taronja per ratxes màximes que afectaran tot el territori i que oscil·laran entre els 90 i 100 km/h; en les dues comunitats persisteix la mala mar amb onades entre 2 i 3 metres d’altura.

A les Balears, només l’illa de Menorca és en taronja per vent del sud-oest 7 a 8 i onades de 4 a 5 metres; l’Aemet alerta d’especial repercussió en les zones exposades a aquesta direcció, on l’onada màxima individual podria arribar als 9 metres.

Astúries, la Comunitat Foral de Navarra i la ciutat de Ceuta i la de Melilla mantenen l’avís groc per temporal de vent amb ratxes que arribaran a al voltant de 70 km/h per fenòmens costaners adversos, nevades o desglaços.

Borrasca de gran impacte

Segons explica l’Aemet, la intenció de posar nom a les borrasques pretén afavorir la informació respecte als riscos per un episodi advers de vent, així com fenòmens costaners, pluja o en ocasions també neu, com va ser el cas del ‘Filomena’.

En concret, la definició de ‘borrasca de gran impacte’ acordada pels serveis meteorològics d’Espanya, Portugal, França i Bèlgica, afecta borrasques o depressions, que són un tipus de cicló que transcorre per latituds mitjanes, entre 30 i 60º de latitud.

El vent gira en sentit contrari a les agulles del rellotge

Es tracta de sistemes de baixes pressions on el vent gira en sentit contrari a les agulles del rellotge a l’hemisferi nord i associats a aquestes borrasques solen produir-se vents forts o molt forts, que seran més intensos com menor sigui el mínim de pressió al centre de la baixa.

En concret, les borrasques que es bategen són aquelles que s’aprofundeixen de tal manera que poden produir un gran impacte en béns i persones, tot i que no és necessari que experimentin un fenomen de ciclogènesi explosiva.

Notícies relacionades

L’‘Hortense’ és la tercera borrasca a la qual s’ha posat nom del 2021, després del ‘Filomena’ i el ‘Gaetan’, ja que l’Aemet ha pronosticat que les seves condicions donaran lloc a avisos a de risc important (taronja) o més, ja que es poden esperar ratxes de vent màximes de 90 a 110 quilòmetres per hora, segons les zones.

Durant aquesta temporada de borrasques que va estrenar a l’octubre ‘Alex’, després del ‘Filomena’, el ‘Gaetan’ i ara l’‘Hortense’ serà el torn d’‘Ignacio’, ‘Justine’, ‘Karim’, ‘Lola’, ‘Mathieu’, ‘Nadia’, ‘Octave’, ‘Paula’, ‘Rodrigo’, ‘Sofia’, ‘Tristan’, ‘Viviane’ i ‘Walter’.