augment notable de temperatures

La borrasca ‘Gaetan’ s’emporta l’onada de fred i porta pluges

Les persistents precipitacions que cauran de dimecres fins divendres acceleraran el desglaç

El cap de setmana desapareixeran les gelades de pràcticament tot el país amb més de 20 graus a la costa mediterrània

granizo

granizo

3
Es llegeix en minuts

La borrasca ‘Gaetan’ portarà un important canvi de temps els pròxims dies amb ratxes de vent de fins a 110 quilòmetres per hora, temporal marítim, pluges moderades i persistents, sobretot a la façana atlàntica, i una pujada notable de les temperatures que provocarà un fort desgel.

Les comunitats de Galícia, Castella i Lleó, Extremadura i Andalusia seran, amb tota probabilitat, les més afectades per les precipitacions, «i no les zones amb més neu acumulada», ha explicat Rubén del Campo, portaveu de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), que ha incidit a evitar «el dramatisme», perquè les pluges no es preveuen torrencials.

A la Comunitat de Madrid, entre dimecres i divendres, s’espera una precipitació pròxima als 15/20 litres per metre quadrat, mentre que en zones planes nevades de l’altiplà es recolliran entre 20/30 litres per metre quadrat, «una quantitat normal i habitual» per a un front atlàntic carregat d’humitat, ha assenyalat el portaveu.

Els vents faran pujar les temperatures

El ‘Gaetan’, anomenat així per l’Institut Portuguès del Mar i l’Atmosfera (IPMA), impulsarà migjorns i sud-oest que faran pujar les temperatures i afavoriran el desglaç de la neu que encara queda en moltes províncies espanyoles.

Segons ha indicat Del Campo, actualment hi ha dues borrasques a l’oceà Atlàntic: una de denominada ‘Christoph’, que afectarà sobretot les illes Britàniques, i l’anomenada ‘Gaetan’, l’impacte principal de les quals es deixarà sentir a Espanya i Portugal. El ‘Gaetan’ s’emportarà l’onada de fred que ha afectat Espanya els últims dies i que ha provocat una caiguda de les temperatures amb gelades a l’interior oriental i al centre peninsular i valors com els -15 i -16 graus registrats a la matinada d’aquest dimarts en les províncies de Terol i Guadalajara, els gairebé 10 graus sota zero de Terol capital o els -8 de l’aeroport de Madrid.

Fusió progressiva del gel

Les precipitacions més abundants durant dimecres es preveuen a Galícia, oest de la Serralada Cantàbrica, Sistema Central i Andalusia occidental, especialment a les províncies de Cadis i Màlaga, i en totes poden ser persistents i superar els 15 o 20 litres per metre quadrat en una hora o els 40 litres per metre quadrat en 12 hores.

Des de l’Aemet adverteixen que les pluges suaus que es produeixin en zones amb neu acumulada, unides al vent temperat del sud i del sud-oest, propiciaran «un augment notable» dels registres, sobretot de les mínimes, fet que donarà lloc a «una fusió progressiva» del gel i la neu, incrementant els cursos dels rius.

Quant al vent, s’esperen ratxes que podrien superar els 70 quilòmetres per hora en zones de l’interior, especialment a l’Altiplà nord i en punts del nord de Galícia i àrees de muntanya, on arribarien a depassar els 100 o 110 quilòmetres per hora, així com a la Serralada Cantàbrica.

Dimecres pujaran els termòmetres

Les mínimes pujaran aquest dimecres de 6 a 8 graus al centre i meitat occidental peninsular, un ascens que dijous es traslladarà a l’est de la Península amb una pujada d’entre 5 i 8 graus a les dues zones. Continuarà plovent en la meitat occidental, zona centre i sud del Pirineu, però les pluges no seran gaire abundants, a excepció de l’oest de Galícia, punts del Sistema Central i d’Andalusia occidental.

Divendres les pluges seran més abundants

Divendres seguiran els vents de l’oest i del sud-oest que bufaran intensos a les dues zones i el pas de sistemes frontals provocarà pluges de nou més abundants a la meitat occidental peninsular, tot i que també cauran a l’àrea cantàbrica i al Pirineu.

Notícies relacionades

No es descarten pluges febles en bona part de la península i les Balears, excepte al País Valencià i Múrcia, amb temperatures que baixaran lleugerament, i gelades febles i acotades a zones de muntanya i punts de l’interior oriental peninsular.

Per al cap de setmana s’anuncia una pujada notable de les temperatures que farà que diumenge desapareguin pràcticament de tot el país les gelades i nevades i que en les hores centrals del dia se superin els 20 graus en punts de la costa del Mediterrani.

Temes:

Pluges Temporals