50 municipis bascos, en «zona vermella»

Bilbao, primera capital basca confinada perimetralment i amb bars tancats

Es limita la mobilitat de la població al municipi de residència i es prohibeix practicar activitats esportives en grup després de superar els 500 casos de Covid per 100.000 habitants

Bilbao, primera capital basca confinada perimetralment i amb bars tancats
2
Es llegeix en minuts

Bilbao és la primera capital basca que a partir d’aquesta mitjanit quedarà confinada perimetralment i amb l’hostaleria tancada per l’alta incidència de la Covid-19, situació que afecta 50 municipis més d’Euskadi que es troben en la denominada «zona vermella».

Aquest dijous el Govern basc ha publicat una nova resolució, que entra en vigor divendres, que actualitza el llistat de les localitats on es limita la mobilitat de la població al municipi de residència i que estableix el tancament de l’hostaleria i de la restauració i la prohibició de practicar activitats esportives en grup al superar els 500 casos de Covid per 100.000 habitants en 14 dies.

Fins ara les mesures afectaven 32 municipis i la llista s’ha ampliat a 51 localitats, entre aquestes Bilbao, on la taxa d’incidència acumulada en dues setmanes està en 562,5 casos.

«Zona vermella» de Covid

Aquest dimecres la taxa de contagis ha tornat a superar el 8% (8,2%) a Euskadi, quan Biscaia ha entrat a la zona vermella amb 515,38 casos per cada 100.000 habitants en 14 dies, taxa que en el conjunt del País Basc es manté per sota de 500 (480).

Segons la informació aportada pel Departament de Salut, aquest dimecres es van fer 13.664 proves, número similar al del dia anterior, amb 1.115 nous contagis, 69 més, cosa que ha provocat que la positivitat creixi al passar del 7,6 al 8,2%.

Del total de localitats afectades pel tancament de l’hostaleria i el confinament municipal, 23 tenen una població de més de 5.000 habitants i són 7 més que les que fins ara es trobaven en aquesta situació. S’hi afegeixen 28 pobles més amb menys de 5.000 veïns, 12 més.

Les restriccions podrien augmentar

Aquestes mesures per controlar l’extensió de la pandèmia van ser adoptades l’11 de gener passat pel consell assessor del Pla de Protecció Civil d’Euskadi, que va acordar ampliar les restriccions a causa de la «preocupant» evolució de la Covid al País Basc.

No obstant, el més probable és que el Govern basc endureixi les restriccions aquest divendres, quan de nou es reuneix el consell assessor en vista del progressiu augment de la incidència de la Covid-19.

Notícies relacionades

La proposta que dijous va presentar el Govern Basc en el Consell Interterritorial de Salut, que reuneix el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes, incloïa fixar a les 19.00 hores el límit horari per al tancament de tota mena d’establiments, excepte farmàcies i estacions de serveis, reduir de 6 a 4 el màxim de grups de persones en espais públics i privats, tret de convivents.

També plantejava el tancament perimetral de tots els municipis i reclamava un marc legal per avançar a les 20.00 hores el toc de queda, tot i que aquesta mesura, que és competència del Govern central, de moment ha sigut descartada pel Ministeri de Sanitat.