Ajuda per combatre’l

Així és el coronavirus: primera imatge real i en 3D

«Amb la tecnologia actual, no es pot mostrar una imatge més real» del virus, resumeix Peter Mindek, director de tecnologia de Nanographics, l’empresa austríaca que ha creat la reproducció

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

No és una foto (no es pot fotografiar un virus), però tampoc és un model computeritzat. El que un equip d’investigadors de tres països ha aconseguit és la primera imatge real i en tres dimensions del SARS-CoV-2, un avenç que pot ajudar els científics a lluitar contra ell.

«És el més pròxim a mostrar l’aparença real del virus que hem aconseguit fins ara. Amb la tecnologia actual, no es pot mostrar una imatge més real», resumeix Peter Mindek, director de tecnologia de Nanographics, l’empresa austríaca que ha creat la imatge, juntament amb centres universitaris de la Xina i l’Aràbia Saudita.

Per obtenir la imatge, un objecte esfèric del qual sorgeixen les famoses espícules, es va utilitzar la tècnica de tomografia crioelectrònica, en què la mostra congelada es va escanejant des de diferents angles utilitzant un microscopi electrònic.

Les dades obtingudes es transformen en imatges tridimensionals utilitzant algoritmes.

Des de la Xina fins a Viena

La tomografia s’ha fet a la Universitat Qinghua, a la Xina, i les dades obtingudes després van ser segmentades per experts de la Universitat de Ciència i Tecnologia Rei Abdullah.

Finalment, Nanographics, fundada per científics de la Universitat Tècnica de Viena, ha eliminat el soroll de la imatge original, l’ha renderitzat i li ha assignat propietats òptiques i colors.

“Name=”>Mindek recorda que un virus és més petit que la longitud d’ona de la llum visible, per la qual cosa, per exemple, ni tan sols té color.

Color fals però forma real

Per això, els tons roses i blaus utilitzats en la imatge són, com ell diu, «falsos», per tal d’ajudar a representar millor la forma i les diferents parts del virus.

El que sí que és real és la forma del virus, una cosa que té molta importància per als científics que busquen maneres de combatre’l.

«Els científics que investiguen vacunes i cures necessiten saber la forma de les molècules. Si ho veuen en 3D, és més fàcil saber com funcionen», afirma Mindek.

Ajuda per a les vacunes

Aquest expert en visualització de dades recorda que el funcionament de les vacunes es basa en la interacció entre molècules: «Quan encaixen físicament, per la seva forma, poden interactuar».

Però Mindek també destaca que és molt important la tasca de divulgació científica que suposa mostrar al públic com és el virus que està afectant les seves vides.

Notícies relacionades

«Totes les imatges que apareixen en els mitjans són models. Volíem portar al públic una imatge real del virus en 3D», diu.

Mindek compara aquesta imatge, que insisteix que és real i no una recreació, amb la presentada d’un forat negre l’abril del 2019, i que, com aleshores, es va fer utilitzant algoritmes per reconstruir les dades aportades, en aquest cas, per diversos telescopis.

Temes:

Coronavirus