TRÀGICA EXPLOSIÓ

El miracle de la Verge de la Paloma

L’edifici que ha explotat a Madrid és veí d’una residència de gent gran i una escola

El miracle de la Verge de la Paloma
3
Es llegeix en minuts

L’edifici del carrer Toledo número 98, a Madrid, que ha sigut destrossat per una explosió de gas a primera hora de la tarda d’aquest dimecres pertany a l’Arquebisbat de Madrid, que hi acull diverses plantes on vivien sacerdots de la veïna parròquia de San Pedro del Real, que és al carrer de darrere, el carrer de la Paloma. L’edifici acollia també despatxos, un centre d’acolliment de Càritas, vuit sales de reunions i un saló.

L’església, un edifici únic de 1912, acull una de les imatges més venerades pels madrilenys: la Verge de la Paloma, en l’honor de la qual se celebren unes festes típiques el 15 d’agost que han donat lloc fins i tot a la més coneguda de les sarsueles espanyoles, ‘La verbena de la Paloma’. A la part de darrere del temple es troba el pati de l’escola La Salle, i contigu, la residència de sacerdots i un centre parroquial, on ha tingut lloc l’explosió. Cap de les dues entitats, malgrat la magnitud del sinistre, han patit més desgràcies personals.

El pati de l’escola estava desert, ja que els escolars eren a classe i no al pati a aquesta hora, malgrat que aquest dimecres havien tornat a les aules després de gairebé 10 dies sense classe a conseqüència de la tempesta ‘Filomena’, que va deixar una inusual nevada a Madrid capital i que va obligar a tancar les escoles. Precisament, el centre va ser un dels que va recórrer als pares per treure la neu i poder obrir aquest dimecres en bones condicions.

La direcció del centre ha informat a Twitter que estan tots bé, tant els alumnes com el personal de l’escola. El pati, no obstant, ha rebut bona part de la runa de l’explosió, en la qual han volat les parets de maó d’almenys cinc plantes, inclosa la zona superior de les golfes.

També enganxat a l’edifici sinistrat per una paret mitgera, hi ha la residència de gent gran Los Nogales La Paloma, on viuen uns 58 usuaris. La direcció ha optat per evacuar-los i traslladar-los a l’hotel que hi ha just davant, l’hotel Ganivet, un establiment de tres estrelles que estava obert malgrat la pandèmia. Així l’hi ha indicat el president del grup residencial a la Conselleria de Polítiques Socials.

Els bombers i serveis d’emergències han ajudat en l’evacuació de les persones grans del lloc a bars de la zona com a mesura preventiva. Les persones grans seran dirigides a una residència pròxima pel Samur Social. Emergències Madrid confirma que no hi ha hagut ferits entre els residents del geriàtric ni entre els nens de l’escola annexa, que també confirmen que tots estan il·lesos tret d’un nen petit amb una rascada, informa Europa Press.

Patrona dels bombers

L’església de la Paloma és el nom popular que rep l’església de la parròquia de San Pedro el Real, on s’acull el quadro de Nostra Senyora de la Soledat, conegut com a Verge de la Paloma. La imatge és precisament la patrona dels bombers madrilenys.

Notícies relacionades

L’església actual, inaugurada el 1912, s’alça sobre el solar de la primitiva capella aixecada a finals del segle XVIII. Aquesta va ser enderrocada l’any 1896 i substituïda per un edifici d’estil neomudèjar, amb alguns elements neogòtics, segons explica la web de Turisme de Madrid.

El 1978, el temple es va reconstruir i va establir una disposició dels bancs al voltant de l’altar central i de la pica baptismal, que la fa molt diferent d’altres esglésies catòliques. L’edifici sinistrat, al qual s’accedeix pel carrer de darrere, el carrer Toledo, és el centre parroquial d’aquesta església, on vivien diversos sacerdots, com el rector de la Paloma.