Avis i escolars evacuats

Tres morts en l’explosió de gas d’un edifici al centre de Madrid

  • La runa va sortir projectada cap a la zona esportiva d’una escola veïna sense danyar cap alumne.

  • Cinquanta-cinc avis d’un geriàtric proper han resultat il·lesos

3
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Tres persones han mort i 11 han resultat ferides, segons l’últim recompte oficial, per una violenta explosió que ha provocat aquest dimecres l’ensorrament de part d’un edifici de sis plantes al carrer de Toledo de Madrid, en el qual s’ubica una vivenda de sacerdots i diverses instal·lacions de la parròquia madrilenya de La Paloma.

L’explosió, que fonts de l’operatiu de bombers que actua a la zona atribueixen al gas, ha esfondrat quatre plantes de l’edifici, i ha afectat el geriàtric La Paloma, els residents del qual han hagut de ser allotjats, en espera d’ambulàncies i altres atencions, a l’hotel Ganivet, situat a davant i amb diverses finestres trencades, i en bars i comerços pròxims.

Els gossos de la Unitat Canina de la Policia Nacional han entrat amb l’edifici encara en flames –per incendis residuals de gas acumulat en tuberies– per buscar el tercer mort, David Santos Muñoz, electricista de 35 anys que havia anat «a donar un cop de mà» a la parròquia, segons ha difós i l’Arquebisbat de Madrid. EL PERIÓDICO obre un directe per narrar en directe totes les novetats de l’explosió.

L’edifici danyat és el centre parroquial de l’Església de la Virgen de la Paloma, la porta del qual dona a l’altre costat de la cantonada. Al costat hi ha la residència de gent gran, on viuen 55 persones, que han sigut evacuades en bon estat, segons el grup geriàtric Los Nogales, que gestiona el centre.

En aquesta zona s’ubica també l’escola La Salle-La Paloma, els alumnes de la qual han resultat il·lesos. La runa de l’explosió ha omplert gairebé per complet la pista d’esports del centre escolar sense atrapar cap nen. Aquest dimecres no havien sortit pel mal temps que fa a Madrid. Fotogaleria: així ha sigut l’explosió.

L’explosió, que segons el delegat del Govern, José Ramon Franco, s’ha produït a causa del gas, ha afectat la façana principal de l’immoble, situat molt a prop de la Puerta de Toledo, al districte de La Latina.

L’explosió ha commocionat els veïns, i molt especialment els familiars dels interns de la residència. José María Arqueros, un d’ells, fill de María Martínez, de 98 anys, ha tingut la fortuna de trobar la seva mare sana i estàlvia, refugiada juntament amb part del personal del geriàtric en una farmàcia de la vorera de davant. Encara nerviós, explicava el viscut a EL PERIÓDICO:

Les víctimes

Segons informa Emergències Madrid, un dels morts és una dona de 85 anys. Com el segon cos rescatat, passava per la vorera en el moment de la deflagració.

Segons les mateixes fonts, un home de 26 anys ha sigut traslladat a l’Hospital de La Paz en estat moderat-greu amb una fractura de turmell i trauma lumbar i un altre de 53 anys a l’Hospital Ramón i Cajal amb traumatisme cranioencefàlic. A més hi ha onze ferits lleus per diversos traumatismes.

Dos policies nacionals han sigut traslladats amb ferides lleus a la Clínica Nuestra Señora de América i un altre home ha sigut traslladat amb un fractura a una cama a l’Hospital Clínic. 

L’alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, i el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marslaska, han visitat la zona sinistrada.

L’explosió s’ha pogut escoltar a tot el barri madrileny de La Latina, i la runa cobreix gran part del carrer de Toledo. Durant la primera meitat de la tarda hi havia en el tram afectat del carrer de Toledo una forta olor de gas i de cremat.

Notícies relacionades

Quan els bombers van començar a actuar, fortes flamarades van sortir de la planta baixa, aparentment menys afectada a l’edifici que les superiors.

Fonts de l’operatiu de seguretat que actua a la zona van descartar EL PERIÓDICO que hi hagués a l’edifici bombones emmagatzemades. Pot haver-se tractat, aposten, més probablement una explosió causada en algun sector intern del gas canalitzat.

Temes:

Madrid