EL DIA DE L’ORGULL GAI DEL 2019

El fiscal acusa un vigilant de seguretat per no impedir un atac homòfob

  • L’agressió va ocórrer en un local de menjar ràpid i va ser gravada en vídeo

  • «Et faré hetero a hòsties», va cridar l’atacant a la víctima

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«Anem fora del local que et faré hetero a hòsties, avui és el dia de les hòsties. ¿Vols veure com te la deixo anar?». A continuació, J. M. S. G., amb antecedents per actuacions violenta, va empènyer A. L. C., contra qui anava dirigida aquesta frase, i va provocar que es donés un cop contra una màquina dispensadora d’un local de menjar ràpid de Barcelona. El fiscal contra els delictes d’odi, Miguel Ángel Aguilar, sol·licita en el seu escrit d’acusació, al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, 18 mesos de presó contra l’agressor, tot i que la novetat és que reclama nou mesos de presó i inhabilitació per exercir la seva professió per al vigilant de seguretat de l’establiment per «mantenir-se inactiu» davant l’atac homòfob. 

A les 0.15 hores del 28 de juny del 2019, data en la qual es commemora el Dia de l’Orgull Gai, A. L. C., després d’haver participat en els actes del pregó d’aquesta celebració a la plaça Universitat, es va dirigir a un establiment de menjar ràpid. Mentre estava tranquil·lament escollint el que volia consumir a les màquines d’autoservei, es va aixecar de la seva taula J. M. S. G per increpar-lo agressivament per l’esquena. Sense haver-se produït discussió prèvia, l’imputat, «de forma absolutament gratuïta» i amb l’«ànim de vexar-lo públicament», va començar a posar-se amb la víctima, guiat per «la seva profunda animadversió a la seva orientació sexual i a la seva forma de vestir, que no responia a la seva intolerant manera de pensar».

L’agressor «va reprendre hostilment» l’homosexual, de tal manera que les paraules van ser audibles per la clientela que es trobava a l’establiment i els treballadors. El va humiliar amb expressions com «tapa’t, que fas vergonya aliena i hi ha nens», després ens escandalitzem amb les dones que són violades i matades per vestir provocativament i tu ets un exemple de què et pot passar, alhora que l’acovardia amb frases com «millor que portis un guardaespatlles, perquè ara quan surtis, et donaré una hòstia que deixaràs de ser maricon». Després el va empènyer. L’escena va ser gravada en vídeo.

Caràcter conflictiu de l’imputat

Notícies relacionades

La fiscalia detalla que el vigilant de seguretat del local, D. J. T., sabent «el caràcter altament conflictiu» de J. M. S. per problemes anteriors amb altres clients, es va mantenir «inactiu», cosa que va permetre que l’atac homòfob es produís i, per tant, «es portés a efecte la humiliació pública de la víctima», sense intervenir «activament i decisivament» per frenar la «conducta vexatòria» que estava protagonitzant l’altre acusat. L’acusació pública recorda que aquest empleat de seguretat està «legalment i contractualment» obligat a actuar per impedir una acció d’aquestes característiques i, en canvi, es va limitar només a avisar temps després dels fets els Mossos per comunicar-los que dos clients s’estaven amenaçant entre ells.

En opinió del fiscal, els fets són constitutius d’un delicte de lesió de la dignitat de les persones per motius de discriminació relativa a l’orientació sexual, en concurs amb un altre contra la integritat moral. Un com a autor de l’atac i el vigilant per omissió. Als dos se’ls reclama una multa i inhabilitació per cinc anys superior al temps de presó per a oficis de l’àmbit esportiu, docent i de temps lliure.