Dimecres és «el dia del gran canvi»

Un tren de borrasques deixarà pluja i pujada de temperatures a gairebé tota la Península

L’Aemet anuncia per a aquest dimecres un ascens d’entre 6 i 8 graus a l’interior del país

Entre dijous i divendres, un altre sistema frontal continuarà deixant abundants precipitacions

Un tren de borrasques deixarà pluja i pujada de temperatures a gairebé tota la Península
2
Es llegeix en minuts

Després del llarg l’episodi de neu i fred de les últimes setmanes, l’arribada d’un tren de borrasques atlàntiques, a partir de dimecres, elevarà notablement les temperatures i deixarà pluges a gairebé tota la Península, cosa que afavorirà el desglaç de la neu acumulada.

El fred gèlid i les gelades nocturnes tenen «les hores comptades», ha avançat Rubén Del Camp, portaveu de l’Agència de Meteorologia (Aemet), que detalla que les altes pressions es retiren cap a l’est peninsular per donar pas a «vents humits i temperats del sud i del sud-oest», que temperaran l’atmosfera.

Compte amb el cabal dels rius

En aquest punt, el portaveu ha alertat que l’augment dels valors, especialment dels nocturns, juntament amb les pluges, afavorirà una progressiva fusió de la neu acumulada durant aquests dies i el probable increment del cabal dels rius pel desglaç, especialment en aquells les conques dels quals encara mantenen grans extensions de neu com el Tajo, el Duero i l’Ebre.

«És necessari prestar especial atenció al desglaç a partir de dimecres», perquè tot i que no es preveuen fortes precipitacions on més acumulació de neu hi ha, el cabal de grans rius peninsulars pot incrementar-se significativament, ha explicat Rubén del Campo.

Per dimarts ja es comencen a entreveure alguns canvis amb l’acostament d’un sistema frontal, que deixarà un augment de la nuvolositat en punts de Galícia, Castella i Lleó, Madrid, Extremadura i Andalusia, a més de l’augment gradual dels valors tèrmics.

Les temperatures pujaran entre 6 i 8 graus

Dimecres és «el dia del gran canvi», ha observat Del Campo, per avançar l’arribada de pluges generalitzades i d’un ascens dels valors entre 6 i 8 graus en àmplies zones de l’interior del país, per la qual cosa la cota de neu pujarà fins a situar-se entre 1.500-1.700 metres.

Notícies relacionades

Entre dijous i divendres, un altre sistema frontal continuarà deixant abundants pluges generalitzades, ha detallat Del Campo, que destaca que durant aquests dies es passarà d’una temperatura mínima inferior a entre 5 i 10 per sota de la normal, a una de mínima entre 5 i 10 graus per sobre del normal en punts del centre i interior oriental.

El cap de setmana pròxim persistiran les precipitacions als vessants atlàntic i cantàbric, l’Alt Ebre i entorn del Pirineu, així com, feblement, a les Balears i seran més abundants al nord i en sistemes muntanyosos del centre i sud-est peninsular.