Un any del ‘Gloria’, i els ajuts continuen sense arribar

La majoria de municipis denuncien que han assumit les reparacions amb fons propis

A Hostalric hi ha encara carrers tallats i a la zona de l’Estartit hi continua havent platges brutes

3
Es llegeix en minuts

Aquest dijous 21 de gener es compleix un any del destructiu pas de la borrasca ‘Gloria’ per Catalunya. La província de Girona va ser una de les més afectades. Un any després, la façana marítima de la Costa Brava està pràcticament recuperada. Tot i que la majoria de municipis han reparat els danys amb recursos propis, i no amb els ajuts promesos per les administracions i que molts ajuntaments, com el de Blanes, denuncien que no han rebut.

Alguns municipis sí que han rebut ajuts de la Generalitat, la Diputació i de l’Estat, però molts d’altres critiquen que han hagut de recórrer als seus propis pressupostos per reparar els danys. És el cas, per exemple, de Palafrugell, on la fúria del mar es va emportar part del passeig de Llafranc i va destrossar la platja del Golfet. Les dues actuacions, valorades en 140.000 euros, les ha assumit l’ajuntament malgrat que són competència de Costes de l’Estat. L’alcalde, Josep Piferrer, explica que Costes plantejava reduir el passeig si assumia les obres i no contemplava arreglar el Golfet fins aquest any. «Nosaltres volíem tenir-lo arreglat a l’estiu i no podíem esperar que l’incloguessin en els pressupostos del 2021», apunta. Piferrer diu que han rebut petites aportacions de Diputació i Generalitat però que «el gruix» l’ha pagat el municipi.

També és el cas de Blanes, on l’ajuntament ha invertit 1,6 milions d’euros en reparacions urgents en el municipi sense rebre gairebé ajuda. L’única aportació han sigut 30.000 euros de la Diputació. En el cas de Blanes, no obstant, la Generalitat i Adif sí que han destinat 18 milions d’euros a reparar els dos ponts sobre el riu Tordera que van resultar greument afectats per l’augment del cabal del riu. El desembre passat, Adif estrenava el nou pont que ha permès recuperar la connexió ferroviària entre Blanes i Malgrat de Mar. Unes setmanes abans, la Generalitat obria el pont per a trànsit rodat entre els dos municipis. En aquest moment, Ports de la Generalitat treballa en la reparació del dic del port de Blanes, que es va enfonsar durant el temporal.

Hostalric, amb tres carrers pendents

Notícies relacionades

A Hostalric, el temporal va deixar el poble incomunicat després de desbordar-se el riu Tordera. L’Agència Catalana de l’Aigua va assumir la reparació de l’entorn del riu, però l’ajuntament es va fer càrrec de les intervencions urgents, com la reparació del pont de la riera. L’alcade, Nil Papiol, explica, un any després, que van quedar pendents actuacions en la via pública que tenien un cost «elevadíssim». L’ajuntament va demanar llavors ajuda per reparar tres carrers, que avui continuen tallats. «Fa poc es va resoldre una primera ajuda de 300.000 euros. Amb això i un crèdit podrem reparar-los», diu. El cost total és de 600.000 euros. «No era assumible plantejar-nos un crèdit de 600.000 euros i crèiem que era corresponsabilitat de la resta d’administracions», argumenta Papiol, que, rebuda l’ajuda de la Generalitat, ara està pendent que que «l’Estat ens faci arribar alguna ajuda».

Platges brutes

El temporal també va causar destrosses a les platges, algunes de les quals continuen afectades. En Torroella de Montgrí-l’Estartit, l’alcalde, Jordi Colomí, explica que van intentar solucionar-lo abans de l’estiu. «Vam fer dues neteges, però no vam ser-hi a temps». Colomí lamenta que «no es va trobar la manera que les administracions superiors s’impliquessin de veritat en la neteja de les platges». El cost del realitzat el va assumir el consistori. Ara, un any després, les platges de l’Estartit, el Mas Pinell i la Gola del Ter continuen acumulant branques i troncs. «I amb l’últim temporal s’ha agreujat», denúncia.