Alt valor mediambiental

Alcaldes del delta de l’Ebre denuncien «inacció» davant els nous danys pel ‘Filomena’

El temporal ha afectat les zones més vulnerables

2
Es llegeix en minuts

El temporal ‘Filomena’ ha provocat danys al delta de l’Ebre i ha causat una nova ruptura de la barra del Trabucador. El fort onatge ha fet que dissabte la primera meitat de la barra ja estigués pràcticament inundada i que presentés diverses perforacions. En la segona meitat s’ha detectat una ruptura profunda. La Taula de Consens, formada per alcaldes dels set municipis del Delta i per la comunitat de regants, ha assegurat que demanarà responsabilitats per la «inacció» de la Generalitat i del Govern espanyol.

Després d’una primera visita sobre el terreny per valorar els efectes del temporal ‘Filomena’, els representants de la taula han pogut constatar que ha provocat danys «greus» a les zones més vulnerables. És el cas, per exemple, de la barra del Trabucador, el Calaix de Buda, la Bassa de l’Arena, la finca Bombita o les platges de la Marquesa, Riumar i l’Arenal. En aquest sentit, l’organització demana que s’actuï de forma «urgent» i «coordinada», donant compliment als compromisos aconseguits per part del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Departament de Territori i Sostenibilitat del Govern.

Notícies relacionades

Per a la Taula de Consens, els «retrets» mostren una falta de voluntat «real» d’actuar per salvar el delta de l’Ebre amb mesures de «reforç i protecció» de la línia de costa davant futurs temporals, així com de recuperació d’espais fortament castigats per anteriors episodis. «El Delta és un espai d’un alt valor mediambiental, si al final desapareix algú en serà el responsable», han avisat els seus membres. I és que creuen que «de res» serveixen les «bones paraules» i les «dilatacions en el temps».

Declaració d’emergència

Alcaldes i regants han acordat sol·licitar al ministeri una declaració d’emergència que impliqui també la participació de la Generalitat de forma corresponsable respecte al finançament i l’execució. Paral·lelament, la Taula de Consens ha assegurat que continuarà treballant en la via administrativa i institucional perquè la seva reclamació d’actuacions tingui una resposta «ràpida i efectiva». divendres passat, el Departament de Territori assegurava que el Govern ha denegat una proposta de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) per augmentar el cabal del riu Ebre i fer d’aquesta forma més resilient el delta de l’Ebre a les afectacions del canvi climàtic. Segons ha informat el departament en un comunicat, la Generalitat ha fet arribar al Ministeri de Transició Ecològica una proposta d’actuació d’emergència oferint-se a col·laborar en el finançament i execució. La conselleria també ha traslladat al Ministeri de Transició Ecològica la seva disponibilitat «immediata» per participar en les tasques de reforçament del litoral i reparació dels efectes de les tempestes marines del mes de novembre passat en diverses zones de l’Ebre, que van provocar greus danys a l’illa de Buda i la barra del Trabucador, i el retrocés de la sorra a la zona de la Marquesa, de la Bassa i de l’Arenal.