Un programador, a punt de perdre 220 milions d’euros per no recordar la contrasenya de Bitcoin

Stefan Thomas ha esgotat vuit dels deu intents que té per accedir al seu compte

El sistema no compta amb una empresa que gestioni les claus, així que si s’obliden suposa el bloqueig permanent

Un programador, a punt de perdre 220 milions d’euros per no recordar la contrasenya de Bitcoin
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Stefan Thomas és un programador informàtic resident a San Francisco que posseeix 7.002 bitcoins valorats en 220 milions de dòlars. El problema és que no els pot recuperar perquè ha oblidat la contrasenya d’accés a la seva cartera virtual. Tenia 10 intents, n’ha esgotat vuit i ja només li queden dues oportunitats més per endevinar-la i poder accedir al seu compte milionari.

La contrasenya és el que li permetrà accedir a un petit disc dur, conegut com a IronKey, que conté les claus privades d’una cartera digital que conté els seus 7.002 bitcoins. El valor d’aquesta criptomoneda fluctua constantment. El dia 2 de gener va superar el seu màxim històric arribant a 31.282 dòlars (25.779 euros) però aquest dilluns el preu va caure bruscament, tot i que es manté més del 50% del seu valor de fa un mes.

Recuperar la contrasenya: la seva màxima preocupació

Segons ha explicat el programador en una entrevista que ha concedit a ‘The New York Times’, el problema és que fa anys va perdre el paper on tenia escrita la seva contrasenya d’IronKey. El sistema ofereix 10 oportunitats abans de bloquejar-se i encriptar el seu contingut per a sempre. Thomas ha gastat vuit d’aquests intents: ha fet servir les seves fórmules de contrasenya més freqüents, sense cap èxit, i confessa que està desesperat. «No vull que em recordin cada dia que el que tinc ara és una fracció del que podria tenir i que he perdut», manifesta en l’entrevista.

Perdre un valor de 220 milions de dòlars

Malgrat que la pandèmia de la Covid-19 ha suposat una debacle per a l’economia mundial, Bitcoin s’ha consolidat com una opció d’inversió que ha fet molt rics molts dels seus posseïdors en poc temps.

Thomas va adquirir els seus bitcoins el 2011. Llavors, el seu saldo amb prou feines tenia un valor de 5.000 euros. Però després de la popularització d’aquesta moneda virtual 10 anys després, els seus bitcoins valen un 44.000% més. Així, els seus 7.002 bitcoins tenen un valor de 220 milions de dòlars, aproximadament. Això suposa més de 180 milions d’euros. Tot a punt de perdre’s per no recordar una clau d’accés.

¿Per què tanta seguretat?

La naturalesa digital d’aquesta moneda necessita que estigui envoltada d’un complex sistema de seguretat per evitar robatoris o estafes i, al final, tot depèn de la capacitat per recordar o no la contrasenya que dona accés al teu compte.

Notícies relacionades

L’estructura que sustenta Bitcoin està totalment deslocalitzada. Es compon d’una xarxa d’ordinadors amb certs programes instal·lats que funcionen constantment. Aquests, al seu torn, creen direccions i claus úniques i privades amb les quals no només s’accedeix al saldo del compte, sinó que són necessàries per realitzar compres o transferències. La tecnologia és, en aquest cas, l’encarregada de protegir les transaccions i fons.

La situació per la qual passa Thomas és impensable en un un banc tradicional, perquè sempre és possible obtenir una nova contrasenya si t’has oblidat de l’anterior. Però Bitcoin no compta amb cap empresa que emmagatzemi contrasenyes ni en pugui proporcionar una de nova. El ‘software’ es basa en un complex algoritme que crea una adreça i la clau privada associada només la coneix la persona que va crear la cartera. Per tant, si s’oblida la contrasenya, com en el cas de Thomas, es perd tot. El sistema no és capaç de discernir si és la persona o un intrús que intenta accedir-hi, a causa de l’anonimat amb què protegeix els inversors.