Crisi sanitària

Els geriàtrics de Solsona i Salou sumen 33 morts

  • A la localitat del Tarragonès, la xifra de morts ascendeix a 19 persones des del 9 de desembre

  • A la del Solsonès, el brot ha afectat també el 57% de la plantilla

Tremp  Pallars Jussa  Lleida  01-12-2020    La residencia geriatrica de Tremp (Fundacio Fiella-Sant Hospital de Tremp) ha sofert un brot important de COVID19 amb moltes defuncions     Cribratges massius amb tests d antigenics al pavello poliesportiu de Tremp  Un cop fet el test  la gent espera asseguda a la pista fins saber els resultats       Foto  Jordi V  Pou

Tremp Pallars Jussa Lleida 01-12-2020 La residencia geriatrica de Tremp (Fundacio Fiella-Sant Hospital de Tremp) ha sofert un brot important de COVID19 amb moltes defuncions Cribratges massius amb tests d antigenics al pavello poliesportiu de Tremp Un cop fet el test la gent espera asseguda a la pista fins saber els resultats Foto Jordi V Pou / Foto Jordi V Pou

2
Es llegeix en minuts

La xifra de persones grans mortes a les residències a Catalunya ha comptabilitzat dos registres preocupants els últims dies: el geriàtric STS de Salou (Tarragonès) ha notificat ja 19 morts i la residència Hospital Pere Màrtir Colomés de Solsona (Solsonès) va comunicar ahir la defunció de dos usuaris, amb els quals són ja 14 les persones mortes en aquest centre.

En el cas de Salou, segons va informar la Conselleria de Salut, dels 134 jubilats que estaven ingressat a l’inici del brot, un total de 94 van donar positiu. En les últimes proves PCR, practicades aquesta setmana, 18 pacients que havien donat positiu van donar ja negatiu; set pacients sempre han donat negatiu, i 12 han sigut derivats a hospitals o a altres centres.

El brot en aquestes instal·lacions, declarat oficialment el 9 de desembre, ha afectat també 45 empleats, que s’hi han anat reincorporant a mesura que han guardat quarantena fins a donar negatiu.

D’altra banda, l’Ajuntament de Solsona va informar ahir, a través d’un comunicat, que en aquests moments a la residència Pere Màrtir Colomés hi ha 54 residents positius i el brot ha afectat el 57 % de la plantilla, formada per 74 professionals. En les últimes 24 hores s’hi han pogut reincorporar tres professionals més, després de donar negatiu en les proves PCR realitzades ahir i, per tant, se sumen als altres quatre que ja ho havien fet.

La comissió del seguiment del brot, reunida ahir, va assenyalar que els 16 residents que el cap de setmana es van traslladar fins a la residència Colisée d’Igualada (Anoia), «es troben estables», malgrat que se n’han aïllat dos que han donat positiu. 

El precedent de Tremp

Notícies relacionades

Els dos casos són seguits amb summa atenció, després del terrible precedent registrat a la residència de Tremp (Pallars Jussà), en la qual un brot de coronavirus mal controlat va acabar amb la vida d’un total de 61 residents, un 40% dels usuaris. El cas, que ara està sent investigat per la Fiscalia de Lleida per un presumpte homicidi imprudent, va posar la gestió dels geriàtrics de nou en el punt de mira.

A Tremp, aquesta setmana s’ha conegut que la fundació Fiella ha perdut la gestió del centre i ha sigut traspassada provisionalment a la fundació Sant Joan de Déu, després que l’empresa GSS, dependent de Salut, n’agafés les regnes durant el pic de la crisi sanitària.