Setge al virus

La Xunta tanca Vigo i limita les reunions públiques i privades a quatre persones a tot Galícia

El president gallec, Alberto Núñez Feijóo, compareix per explicar les decisions que es van prendre ahir a la nit

2
Es llegeix en minuts

El president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, detalla aquest matí l’abast de les noves restriccions contra la pandèmia del coronavirus que es van acordar ahir a la nit. El comitè clínic que assessora el Govern gallec va proposar que tots els consells gallecs se situïn en els dos nivells d’alerta més alts, decisió que implica que l’hostaleria haurà de tancar a tot Galícia a les 18 h i que les reunions hauran de ser d’un màxim de quatre persones no convivents. La tercera onada no para de guanyar força a la comunitat –avui s’ha batut el rècord de contagis diaris– i l’Executiu es veu obligat a endurir les mesures per frenar l’expansió descontrolada del patogen.

El president gallec ha començat la seva intervenció repassant les «preocupants» dades de la pandèmia. La informació «confirma que la tercera onada també està afectant a Galícia», ha asseverat, tot i que ha matisat que les dades gallegues són millors que les de la majoria de les comunitats. Quant a la pressió hospitalària, ha assenyalat que és menor que quan va començar el pic de novembre, però ha reconegut que els creixements són més accelerats i la tendència és més negativa que en aquell moment. «Si no hi fem res, a finals de febrer els hospitals estarien com a l’abril», ha emfatitzat.

«Sabem que les restriccions suposen efectes duríssims per a diversos sectors», ha exposat. Però ara que la radiografia dels efectes del Nadal està feta la Xunta prendrà aquestes noves mesures, que entraran en vigor aquesta mitjanit i duraran, en principi, fins a mitjans d’abril.

Amb caràcter general, tot Galícia passa com a mínim al nivell mitjà-alt d’alerta, és a dir, el segon més dur. Només tres ciutats segueixen aquest grau: Vigo, Pontevedra i Lugo. No obstant, aquestes tres ciutats també tindran restricció de mobilitat i tancament perimetral, com els municipis situats al nivell més alt.

A més, el toc de queda s’avança a les 22 h. També es prohibeixen les reunions de no convivents en cases particulars a partir de les 18 h, el mateix horari que regeix per a l’hostaleria. «Si permetem les reunions als domicilis ens estarem autoenganyant», ha asseverat. «La unitat familiar és l’únic lloc segur».

Notícies relacionades

Un total de 60 consells es quedaran en el nivell màxim de restriccions, a més de les grans ciutats. En tots aquests municipis s’imposarà el tancament perimetral, igual que a Vigo, Lugo i Pontevedra. El conseller de Sanitat gallec, Julio García Comesaña, ha traslladat aquest matí als alcaldes d’aquestes tres ciutats que en els pròxims dies també podrien imposar restriccions més dures.

És injust estigmatitzar l’hostaleria, no hi ha més contagis als bars que a les reunions familiars. Hem de donar suport al sector perquè hi ha més exposició. «Continuem intentant mitigar el seu sofriment».