Primer cas

Un jutge obliga a vacunar una dona gran incapacitada malgrat l’oposició de la filla

La família de la dona s’hi negava, però un jutge de Santiago de Compostel·la va donar la raó a la residència on viu

2
Es llegeix en minuts

Una àvia gallega de 84 anys és la primera persona incapacitada d’Espanya que un jutjat obliga a vacunar-se contra el coronavirus, malgrat que la filla s’havia oposat que rebés el tractament. La dona viu a la residència DomusVi San Lázaro, a Santiago de Compostel·la. Va ser un jutjat de la mateixa capital gallega el que va prendre la resolució, basada que la salut ha de prevaler sobre l’opinió contrària del familiar de referència.

Segons informa el diari ‘El País’, el jutge Javier Fraga justifica la urgència de la seva interlocutòria –la va dictar dissabte, després de rebre la petició del geriàtric divendres– en el fet que «poques coses hi ha més urgents que salvar una vida». La injecció al centre de gent gran estava prevista per a l’endemà, diumenge, tot i que finalment es va retardar perquè es va decidir fer un cribratge a tots els usuaris. La decisió es podia recórrer, per això el retard en la punxada permet als fills apel·lar contra la interlocutòria a l’Audiència de la Corunya

«És veritat que vacunar pot comportar un risc, però no fer-ho, també. L’epidèmia es va expandint i el risc vital és molt significatiu, es tracta de posar en la balança els dos riscos i optar pel mal menor, que per a una persona de 84 anys és vacunar-se», afegeix el jutge, titular del Jutjat d’Instrucció núm. 2 de Santiago, que va assumir l’assumpte en funcions de guàrdia i va resoldre sense esperar un jutjat de primera instància perquè l’àvia pogués ser vacunada a temps.

Notícies relacionades

La filla de la dona, que és la familiar de referència davant la residència, va comparèixer el mateix divendres davant del jutge per exposar la seva visió. Va exposar que temien possibles reaccions adverses de l’antigen i es va referir també a la responsabilitat d’haver de prendre una decisió així per una altra persona. Per això, la familiar va suggerir al jutge esperar a veure els efectes en altres persones abans de posar la injecció a la seva mare. No obstant, el jutge replica que per evitar «el risc vital» que suposa la pandèmia és procedent immunitzar-la immediatament. «Vacunar-se i no fer-ho comporten un risc que forçosament s’ha d’assumir, ja que no hi ha opcions intermèdies», afirma.

En tot cas, Javier Fraga no descarta l’opció d’anul·lar l’administració de la segona dosi, prevista per a 21 dies després de la primera, en cas que la primera punxada provoqui efectes secundaris. «Aquesta instrucció podria desobeir-se en el cas que l’afectada recuperés la seva capacitat o que ulteriors exàmens mèdics desaconsellessin l’administració de la vacuna», segons la interlocutòria. Si els fills decidissin treure la dona del centre, hauran de tornar a portar-la perquè rebi la primera dosi i una altra vegada 21 dies més tard per a la segona dosi.