MEDIAMBIENT

Querella contra uns ferrovellers per abocar residus cancerígens

Els acusats van tirar fins a 600 tones de rebutjos metàl·lics en un abocador a l’aire lliure

1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Fiscalia de Barcelona acusa els administradors i empleats de dues empreses de ferralleria de Barberà del Vallès (Vallés Occidental) d’abocar il·legalment residus metàl·lics en abocadors a l’aire lliure, malgrat tractar-se de rebutjos contaminants i amb potencial cancerigen. La querella ha sigut presentada als jutjats de Cerdanyola i va dirigida contra set persones, la majoria d’elles amb vincles familiars, per un delicte contra el medi ambient.

El ministeri públic atribueix als querellats haver generat un «risc greu per a l’equilibri dels sistemes naturals i la salut de les persones exposades», al dipositar més de 600 tones de restes metàl·liques a l’aire lliure i a l’abocador Can Matas dels Hostalets de Pierola (l’Anoia), malgrat que només és apte per a residus inerts.

Segons la querella, els responsables de la ferralleria, creada l’any 2004, van demanar el gener del 2016 una llicència ambiental per desballestar vehicles fora d’ús i recuperar-ne així els metalls de valor, sol·licitud que l’Ajuntament de Barberà els va denegar per no ser suficient la documentació que van presentar. Malgrat això, afegeix el fiscal, el gener del 2018 els querellats van posar en marxa, «de manera clandestina i sense cap tipus d’autorització ambiental», una fragmentadora i una separadora de metalls per tractar motors i aparells elèctrics recollits de forma irregular i sense la documentació acreditativa de la seva procedència.

Material perillós

Notícies relacionades

Els ferrovellers van generar així una gran quantitat de residus de fragmentació, denominats FLUFF-LIGHT i catalogats com a perillosos perquè contenen policlorurs de bifenial, uns compostos que no es degraden ambientalment. De fet, afegeix la querella, s’ha demostrat la relació d’aquest tipus de productes amb determinats tipus de càncer i de disruptors hormonals que afecten la reproducció i el normal desenvolupament del sistema immunològic.

Sent coneixedors dels riscos que comportaven aquests abocaments, els acusats van tirar les restes metàl·liques en un abocador reservat a residus no perillosos, a fi d’«evitar els elevats costos econòmics que comportava eliminar-les». L’acusació sospita que els querellats també pretenien esquivar els controls de l’Administració, ja que si declaraven els residus com a perillosos s’hauria posat de manifest que la seva activitat no tenia les autoritzacions pertinents i era clandestina.