A MANRESA

La fiscalia acusa dues empreses d’abocar il·legalment residus de la Covid

La querella afirma que es transportava el material sense l’embalatge necessari i es tirava sense desinfectar

La fiscalia acusa dues empreses d’abocar il·legalment residus de la Covid
1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Fiscalia de Barcelona ha presentat una querella contra tres responsables de dues empreses de gestió i transport de residus per llençar en un abocador de Manresa material sanitari utilitzat per combatre el coronavirus procedent de dues clíniques, com xeringues o respiradors, sense tractar-los ni desinfectar-los. Se’ls acusa d’un delicte contra el medi ambient i la salut pública.

La querella es dirigeix contra els responsables d’aquestes societats per haver permès el transport i deposició dels abocaments sanitaris, que havien estat en contacte amb el coronavirus, «amb incompliment flagrant de la normativa sanitària, assumint de manera conscient les conseqüències derivades del risc generat».

La investigació s’emmarca en l’operació Retrovirus, que el Servei de Protecció de la Naturalesa (Seprona) de la Guàrdia Civil va posar en marxa davant les irregularitats esdevingudes durant la gestió de residus sanitaris generats per la pandèmia.

Els agents van constatar que les dues empreses implicades havien llençat a l’abocador de Manresa 78 tones de residus sanitaris procedents de dues clíniques d’aquesta localitat, que incloïen equips de protecció individual, xeringues, lots de medicació, vials amb restes de sang, envasos amb solucions aquoses, degotadors o respiradors, «sense cap tractament».

Estrictes normes de seguretat

La fiscalia recorda que el transport de residus considerats perillosos o nocius està sotmès a «estrictes normes de control» per evitar riscos per al medi ambient i la salut de les persones. Així, aquest material s’ha de transportar en un espai de càrrega impermeable a l’aigua, degudament identificat, i a l’interior d’un embalatge doble o triple, amb bosses tancades amb brides o elements similars.

Notícies relacionades

La querella afirma que els vehicles transportaven els residus des dels hospitals de Manresa a l’abocador ho feien sense senyalitzar els riscos associats a la càrrega i sense l’embalatge doble o triple obligat per llei per a aquest tipus de rebutjos.

Les bosses que contenien les restes es compactaven dins dels camions encarregats del transport, cosa que provocava que moltes es trenquessin i es vessessin durant el trajecte líquids infecciosos, i eren llençades directament a l’abocador, cosa que, segons la querella, comportava un «alt risc sanitari» tant per als operaris com per a la salut pública en general. Les restes sanitàries es dipositaven a l’abocador sense desinfectar, segons la fiscalia, «contenint càrrega viral presumptament infecciosa», ja que es tractava de residus perillosos.

Temes:

Manresa