Molts, asimptomàtics

Un 26% de pacients greus de Covid a l’uci pateixen una trombosi

Els hospitals de la Vall d’Hebron de Barcelona i Germans Trias i Pujol de Badalona recomanen augmentar les dosis d’anticoagulants en els casos més greus

4
Es llegeix en minuts

Un de cada quatre pacients amb Covid ingressats a l’uci pateixen una trombosi, en un 62% dels casos asimptomàtics, segons un estudi dels hospitals de la Vall d’Hebron de Barcelona i Germans Trias i Pujol de Badalona, que recomanen augmentar les dosis d’anticoagulants en els casos més greus. 

El treball, que publica la revista ‘European Journal of Vascular and Endovascular Surgery’, una de les més prestigioses en cirurgia vascular, es va portar a terme l’abril del 2020, durant la primera onada de l’epidèmia, i va descobrir que un 26,5% dels pacients greus amb Covid que ingressaven a l’uci patien una trombosi venosa o pulmonar, però que en la majoria dels casos (62%) era una trombosi asimptomàtica. 

Amb aquesta elevada freqüència de trombosis, els investigadors consideren clau administrar dosis més elevades d’anticoagulants en pacients que són a l’uci per reduir el risc de complicacions. 

L’estudi es va fer amb 230 pacients ingressats a les ucis dels hospitals Vall d’Hebron i Germans Trias i Pujol i, segons els seus autors, representa la sèrie publicada més important del món de pacients amb Covid-19 i trombosi a l’uci. 

Els metges van posar en marxa aquest estudi durant la primera onada quan van començar a atendre molts pacients greus amb Covid-19 amb sospita d’algun tipus de trombosi. 

Els investigadors van fer una ecografia a cadascun dels 230 pacients ingressats a l’uci, en un interval de temps de 48-72 hores en total per determinar si aquests pacients tenien complicacions tromboembòliques com ara trombosi venosa profunda o embòlia pulmonar. 

Així, van detectar 58 pacients (un 25,2%) que tenien trombosis venoses o embòlies pulmonars i, d’aquests, només un 32,8% –que suposa un 7% del total de pacients– eren simptomàtics. 

Els metges van fer un seguiment dels pacients durant una setmana per comprovar-ne l’evolució i veure si es desenvolupaven noves complicacions. 

En aquest seguiment no van fer ecografies addicionals als casos asimptomàtics, sinó que es basava en l’aparició d’esdeveniments amb símptomes o de troballes casuals. 

Al cap de set dies, van detectar nous casos de trombosi fins a arribar a 61 pacients (un 26,5%), i, d’aquests, un 37,5% (23 pacients, un 8,3% del total) tenien símptomes. 

En concret, 38 eren asimptomàtics, 7 tenien trombosi venosa simptomàtica a les cames, 8 tenien embòlia pulmonar simptomàtica i 8 van tenir tant trombosi venosa com embòlia pulmonar amb símptomes. 

L’estudi també mostra que els pacients amb tromboembolismes venosos a les cames tenien una estada més llarga a l’uci (22 dies de mitjana en els casos amb trombes i 17 dies en els casos sense trombes), tot i que no hi havia diferències en la mortalitat. 

«Hem comprovat que els pacients amb Covid-19 greu tenen un risc incrementat de tromboembolisme venós a causa de la mateixa infecció per SARS-CoV-2 i també a causa de la immobilització dels pacients i el tractament que necessiten, com la implantació de catèters», ha detallat Sergi Bellmunt, cap del Servei d’Angiologia, Cirurgia Vascular i Endovascular de l’Hospital de la Vall d’Hebron. 

En relació amb l’alt percentatge d’asimptomàtics, Bellmunt creu que «pot pel fet que són pacients que en moltes ocasions estan intubats i no poden expressar bé si noten algun símptoma. A més, el fet d’estar ajagut al llit evita que es produeixi edema, és a dir, que s’infli la cama, un símptoma molt característic de la trombosi venosa i sense el qual pot ser que passi desapercebuda». 

El metge ha advertit del perill que la trombosi no es manifesti com a simptomàtica per les complicacions que comporta i ha posat com a exemple «un trombe que estigui a les venes de la cama, si no es tracta, podria viatjar cap al pulmó i allà produir una embòlia pulmonar, que és molt més greu». 

Partint dels resultats de l’estudi, els autors veuen necessari administrar dosis més elevades de tractament anticoagulant, com l’heparina, com profilaxi en els pacients amb Covid-19 greu a l’uci. 

«Sabent que tenen un risc elevat de trombosi, i tenint en compte que hem observat pocs casos amb hemorràgia, seria necessari administrar heparina en dosis més elevades de l’habitual en aquests pacients, ja des del moment de l’ingrés, per evitar que hi hagi complicacions greus més endavant», ha dit Secundino Llagostera, cap del Servei d’Angiologia i Cirurgia Vascular de l’Hospital Germans Trias i Pujol. 

Notícies relacionades

Actualment, hi ha assajos clínics en marxa, en els quals participen la Vall d’Hebron i Germans Trias i Pujol, que permetran valorar la dosi d’heparina més adequada en aquests pacients, per equilibrar el risc de trombosi i el d’hemorràgia. 

La principal limitació de l’estudi que admeten els investigadors és que es va portar a terme en un moment crític de la pandèmia que va dificultar fer un seguiment en profunditat de tots els pacients durant la seva estada a l’hospital.