POBRESA ENERGÈTICA

Protestes pels talls de llum en plena onada de fred

  • Els veïns de Sant Roc, a Badalona, van encendre dissabte a la nit diverses fogueres al carrer per denunciar l’enèsima apagada enmig de la borrasca ‘Filomena’.

  • A Barcelona, veïns del Raval s’organitzen també per exigir a la companyia elèctrica, que acaba d’apujar la factura un 27%, que renovi una xarxa que consideren obsoleta.

4
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les imatges d’una Cañada Real absolutament nevada, aïllada per les conseqüències de la borrasca i sense llum des del mes d’octubre passat han fet aquest cap de setmana la volta al món. Una crisi humanitària en plena comunitat de Madrid que ha portat Olivier De Schutter, relator especial de l’ONU sobre pobresa extrema i drets humans a cridar l’atenció a Espanya per incomplir els tractats internacionals. Tot i que aquesta és la situació més extrema, aquesta barriada madrilenya no és l’única a Espanya que pateix una situació de pobresa energètica severa; on els seus veïns tenen sostre, però no electricitat per endollar una estufa. Desenes de veïns Sant Roc, a Badalona, que fa més d’un mes que tenen talls de llum diaris, van sortir la nit d’aquest dissabte al carrer per dir prou, encenent diverses fogueres en senyal de protesta, però també per escalfar-se.

Segons dades de la mateixa companyia elèctrica, a la zona d’Alfons XII, la més deprimida de Sant Roc, la llum va saltar 30 vegades al desembre i des de principi de gener, dissabte a la tarda ho havia fet 17. La vegada 18 va ser la que va encendre l’espurna aquella mateixa nit. Sense llum en ple hivern, un any més. Aquest, amb l’agreujant de la pandèmia i, aquest cap de setmana, de la borrasca.

Endesa explica que els talls es deuen a una sobrecàrrega a la xarxa per connexions irregulars i que són un sistema de protecció, per evitar mals majors (un incendi la nit de Reis de fa dos anys va provocar tres morts al barri). Des de la Plataforma Sant Roc Som Badalona són conscients d’aquesta realitat i exigeixen solucions. «Sabem que una part important dels veïns té la llum punxada perquè no tenen cap altra alternativa per escalfar les seves llars, però la solució passa per regularitzar la situació d’aquests veïns, no per criminalitzar-los. Aquestes persones existeixen, viuen aquí i tenen dret a escalfar-se», insisteix Carles Sagués, portaveu de la plataforma, que fa temps que demana una taula de treball per resoldre la situació.  

Malgrat el gèlid i plujós del matí, aquest diumenge els veïns d’Alfons XII han tornat a baixar al carrer per fer pressió davant la reunió que aquest dilluns té programada l’Ajuntament de Badalona amb Endesa per afrontar el problema.

Resposta conjunta

També s’estan organitzant contra els talls per impedir que cap veí passi fred a casa seva aquest hivern al Raval. L’AV Xarxa Veïnal es va reunir aquest dissabte per planificar una acció conjunta per demanar a la companyia elèctrica que renovi una xarxa que el veïnat jutja obsoleta, atesa la quantitat de talls registrats en diversos carrers en les últimes setmanes, coincidint també amb l’arribada de l’hivern. Veïns de Sant Antoni Abad, via que es va emportar la pitjor part, van recollir firmes que van entregar al síndic de greuges, i ara es plantegen una acció col·lectiva, encoratjada, també, per la pujada un 27% del preu de la llum en plena onada de fred; increment que ha indignat gran part de la població, encara més aquella que sent que no se li està oferint un bon servei.

Aquest mateix diumenge al matí des d’Acció Raval alertaven que hi havia moltes vivendes i comerços sense llum al carrer de l’Hospital i Riera Baixa –algunes des de dissabte a la nit, segons denunciava el regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, que defineix la xarxa del barri com a «precària».

Notícies relacionades

«Des del principi de l’hivern ja hi ha hagut dos incendis, un al carrer del Tigre i un altre a Robadors, aquest divendres. El percentatge de vivendes antigues al barri és aclaparador. Un 77,5% del parc de vivendes és anterior al 1940, una cosa que provoca situacions perilloses ja per si sol, i encara més en una onada de fred com la que estem vivint, en la qual la gent s’escalfa com pot», apunta Ángel Cordero, coordinador de la Xarxa Veïnal.

Des d’Endesa responen que «continuen fent millores a la xarxa elèctrica del Raval». «Ara per les festes hem parat els treballs de forma puntual però es reprendran en els pròxims dies. La idea és que els treballs de reforç i millora del barri finalitzin a finals de gener o principis de febrer, una actuació que inclou la renovació dels transformadors», conclou una portaveu de la companyia.