SETMANA GÈLIDA

Perill: Mig Espanya sota zero

  • El Govern central alerta del risc de plaques de gel a les carreteres i aconsella no circular per les carreteres

  • Les temperatures es mantindran per sota dels nivells habituals durant aquestes dates i arribaran a -10ºC a set províncies

  • Catalunya no es lliura de l’onada de fred i les autoritats adverteixen que el «perill encara existeix»

4
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les seqüeles del temporal ‘Filomena’ es mantindran els pròxims dies a Espanya. La neu donarà pas a una setmana gèlida amb una caiguda encara més intensa de les temperatures. En la majoria de la península els termòmetres marcaran zero graus o fins i tot valors inferiors. En províncies com Àvila, Segòvia, Albacete, Conca, Lleida, Osca i Madrid s’arribarà als 10 graus negatius. En la resta del nord i el nord-est, les temperatures seran també molt fredes. Aquesta situació provocarà la formació de plaques de gel que complicaran la circulació per les carreteres i seran un risc per als vianants a les ciutats. No només per les relliscades, sinó pel despreniment de la neu acumulada a les teulades o als arbres. El Govern, a través del ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, i el titular de la cartera de Transporte, José Luis Ábalos, va alertar aquest diumenge d’aquest perill, després de la reunió del comitè de coordinació del sistema de protecció civil, que va ser presidit pel cap de l’Executiu, Pedro Sánchez.

Marlaska va fer una crida a suspendre qualsevol desplaçament en vehicles que no sigui «inevitable» i, si no queda cap altre remei, fer servir pneumàtics d’hivern o cadenes homologades, així com informar-se abans d’asseure’s al volant de l’estat de la via. El ministre va advertir que l’onada de fred pot assolir, segons les seves paraules, «temperatures mai abans» registrades a Espanya. Per això, va demanar «extremar les precaucions» per evitar mals majors. «La situació d’alerta segueix viva», va explicar el ministre a la tarda. «El perill no ha desaparegut», va recalcar.

En aquesta mateixa línia, Ábalos va reconèixer que ara ve la fase «més complicada», perquè, després de desembarassar les carreteres de neu, el protagonista serà el gel, pel que màquines llevaneu estan treballant sense parar perquè no es congeli el paviment. La borrasca ha afectat en una o una altra mesura, segons va precisar, a tres quartes parts del territori, cosa que «dona una idea de la seva magnitud». La neu acumulada seguirà almenys una setmana en alguns punts de la geografia espanyola per les baixes temperatures. «No caiguem en la falsa sensació de seguretat perquè ja no neva», va insistir el ministre.

Obre Barajas, arriben les vacunes

El temporal va complicar aquest cap de setmana la circulació per carretera i va interrompre el trànsit ferroviari, inutilitzant, per exemple, la línia de l’AVE de Madrid a Barcelona, que està previst que reprengui el seu servei aquest dilluns. La borrasca també va obligar a tancar l’aeroport de Barajas a Madrid, que aquest diumenge a la tarda va començar a obrir de manera gradual les seves pistes. L’inici de l’activitat a l’aeroport madrileny permetrà l’arribada del lot de la vacuna de Pfizer per distribuir-la. En el cas que es produeixi algun inconvenient, està preparat l’aeroport de Vitòria.

Madrid deixa aquest diumenge d’estar incomunicada. Els accessos per carretera són espaiosos i els trens van començar a circular. La Direcció General de Trànsit i la Guàrdia Civil es van coordinar per preparar combois perquè les mercaderies retingudes, especialment medicines, vacunes i productes de primera necessitat, arribessin a la seva destinació. A la nit encara quedaven 7.100 camions retinguts. A Catalunya, els Mossos van acompanyar els vehicles que transportaven aliments i que tenien previst creuar la frontera amb França. A les 19 hores d’aquest diumenge, hi havien encara 694 carreteres espanyoles afectades pel temporal, de les quals més de 150 estaven tallades al trànsit.

Aquesta tornada a la normalitat es veurà truncada per les baixes temperatures que assolaran la península. Les mínimes tendeixen a baixar, sent notable aquest descens. Es mantenen a tot Espanya per sota dels seus valors habituals en aquestes dates, amb gelades generalitzades, més intenses en els sistemes muntanyosos i als altiplans. Les cotes de neu continuaran per sota dels 500 metres en diversos punts del territori, fins als 800 metres a l’àrea mediterrània, on s’esperen precipitacions ocasionals.

A Catalunya

Notícies relacionades

Catalunya no es lliurarà del fred extrem i de les complicacions que això suposa, després que el temporal hagi acumulat gruixos de neu a Catalunya de fins a 59 centímetres. La temperatura baixarà com a la resta d’Espanya. Les mínimes se situaran aquest dilluns al matí en la majoria del territori als voltants dels zero graus, tot i que destaquen els set graus negatius previstos a la Vall de Boí, els -6ºC de Tremp o els només cinc positius dels termòmetres de Molins de Rei, segons el Meteocat.

Les màximes oscil·laran entre els dos graus de Prullans, a la Cerdanya, i els 12 de Santa Margarida dels Monjos, a l’Alt Penedès. La neu farà acte de presència en les primeres hores d’aquest dilluns a les comarques d’El Priortat, Ribere de l’Ebre, Terra Alta i Les Garrigues, segons la predicció del Servei Meterológic de Catalunya. Després el cel s’anirà desembarassant en aquestes zones. El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, va demanar aquest diumenge que, malgrat que el temporal comença a remetre, no es baixi la guàrdia i no se surti de casa si no és imprescindible, perquè «el perill encara existeix».