Temporal de fred i neu

El ‘Filomena’ remet aquest diumenge i dona pas a una setmana gèlida

  • Les nevades persistiran a les cotes baixes de l’interior de la Península

  • A Catalunya millorarà la situació a partir del migdia

  • La mínima se situarà dilluns entre els quatre graus negatius a l’interior i els quatre positius a la costa

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La borrasca ‘Filomena’ remetrà aquest diumenge al llarg del dia a Espanya, tot i que continuaran els avisos de risc extrem per nevades en algunes zones, com a la Ribera de l’Ebre, el Baix Aragó i l’interior de Castelló i Tarragona, on deixarà una acumulació de 20 centímetres en 24 hores en cotes de més de 300 metres. Serà el preàmbul d’un dilluns que s’espera extremadament gèlid i que pot ser perillós per a la seguretat dels ciutadans per les plaques de gel.

L’onada de fred i les baixes temperatures persistiran aquest diumenge, tot i que més suaus, així com les nevades en cotes baixes a l’interior peninsular i gelades als sistemes muntanyosos i els altiplans, segons la predicció de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet). A Catalunya, canviarà la situació a partir del migdia i primeres hores de la tarda. Els flocs blancs, que al matí continuaran caient a nou comarques, únicament ho continuaran fent a la Cerdanya, la Conca de Barberà, la Terra Alta, Osona, el Ripollès o l’Alt Empordà.

La cota de neu se situarà a Catalunya als 400 o 500 metres aproximadament a partir del migdia, segons el meteoròleg Sergi Corral. A aquesta alçada, s’anirà acumulant neu fresca amb la ja caiguda aquest dissabte, per la qual cosa el gruix augmentarà de 5 a 20 centímetres. Les nevades, en general, no es produiran de forma continuada. La pluja s’estendrà pel territori i la pols blanca s’anirà fonent a poc a poc i desapareixent de la majoria de les comarques.

A la comunitat catalana s’esperen pluges al matí al terç sud i el nord-est d’intensitat feble o moderada, si bé a la tarda seran més aïllades, segons el Meteocat. A la resta del territori estan previstes precipitacions disperses. El cel estarà poc tapat pels núvols, amb algunes excepcions a l’oest, on ho estarà molt. A partir de la tarda, la nuvolositat s’esvairà i el cel quedarà serè, menys en determinats punts del sector central del litoral i prelitoral. També hi haurà estrats baixos en alguns municipis al final del dia. La temperatura oscil·larà entre els dos graus negatius al Pirineu i els 14 a la costa catalana. A Barcelona la mínima serà de 8 graus i la màxima de 12. La previsió a la ciutat és de cel ennuvolat i possibilitat de pluges puntuals.

Durant aquest diumenge i, sobretot al matí, es recomana als conductors que continuïn extremant la precaució. No obstant, el perill a la carretera augmentarà a partir de dilluns amb les gelades i les plaques de gel que es formin a la calçada, segons Corral. Les baixes temperatures continuaran regnant al territori. S’esperen nevades a la comarca de la Terra Alta, segons el Meteocat. La mínima se situarà el primer dia de la setmana entre els 4 graus negatius i els 4 positius. I la màxima entre els 0 i els 10 graus.

Camions atrapats

Notícies relacionades

Catalunya es va despertar aquest dissabte amb neu a diferents nuclis del territori, amb sis carreteres tallades a les 15.00 hores i una vintena on a aquesta hora encara era necessari l’ús de cadenes per desplaçar-se. No obstant, sense vehicles atrapats pel temporal, ja que la població va fer cas de la petició del Govern català de no portar a terme cap desplaçament que no fos imprescindible i pel confinament perimetral municipal per la Covid-19. Les incidències han sigut mínimes. La més destacada es va registrar al matí quan uns 2.000 camions es van veure obligats a aparcar en zones de servei, sobretot a la Jonquera, esperant que millorés el temps. Davant aquesta situació, Trànsit va acordar aixecar la prohibició de circulació de camions de més de 7,5 tones.

A la resta d’Espanya, aquest diumenge hi haurà nevades a l’interior, excepte a Andalusia Occidental. Les cotes de neu continuaran per sota dels 600 metres al nord-oest, entre 500 i 1.000 al Pirineu oriental, de 400 a 800 metres a l’altiplà sud i de 300 a 800 al Baix Ebre i l’est peninsular. Les precipitacions creixeran al llarg de la geografia. Les temperatures màximes i mínimes tendiran a pujar en gran part del territori, però es mantenen per sota dels valors habituals per aquestes dates, segons Aemet.