Salut canvia els gestors del geriàtric de Tremp després de les 61 morts

  • Salut allunya del centre la fundació Fiella, l’antiga gestora, que és investigada judicialment i administrativament

  • Els treballadors de la residència temen que la nova gestora activi una reducció temporal d’ocupació aviat

Tremp  Pallars Jussa  Lleida 14 10 2020 Foto Jordi V  Pou

Tremp Pallars Jussa Lleida 14 10 2020 Foto Jordi V Pou / Foto JordiV Pou

1
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’ordre hospitalària de Sant Joan de Déu, gestora de l’hospital maternoinfantil més important de Catalunya, gestionarà en les pròximes setmanes la residència Sant Hospital de Tremp, on el coronavirus va causar una tragèdia. En menys d’un mes, 140 avis van emmalaltir i 61 van morir a causa d’un brot i importants errors en la gestió. Després de diverses setmanes de pròrrogues amb una polèmica intervenció, l’entitat pública Gestió Serveis Sanitaris (GSS) ha abandonat el centre i Sant Joan de Déu agafa les regnes durant, almenys, dues setmanes més.

Avui la GSS ha abandonat la residència Fiella de Tremp. Va entrar en el centre el 28 de novembre, al comprovar que els gestors del centre eren incapaços de contenir el brot de coronavirus. La GSS en surt, però qui entra és una altra institució religiosa. A més, està previst el cessament de l’antiga directora, que serà substituïda per la infermera que va agafar el timó a la residència durant la crisi sanitària de novembre i desembre.

Notícies relacionades

Salut ha de resoldre si la gestió de Sant Joan de Déu és temporal o indefinida. La fundació Fiella, una entitat religiosa formada pel rector de Tremp i el bisbat de la Seu d’Urgell, encara pot lluitar per mantenir-se al centre. La investigació de la conselleria d’Afers Socials i de la Fiscalia podria invalidar-los per a la cura de gent gran. El centre va trigar nou dies a ser desinfectat després de conèixer l’abast del brot.

Actualment, el geriàtric de Tremp és ‘verd’: ja accepta visites dels familiars i els interns ja no viuen aïllats a les seves habitacions. «El que passa és que el nombre d’interns és de gairebé la meitat. Amb la situació actual, que no es poden fer nous ingressos, és evident que s’hauran de repensar les ràtios de treballadors. I la nostra sospita és que tindrem un erto», afirma una empleada del centre a EL PERIÓDICO. Aquesta serà una de les primeres decisions que haurà de prendre la nova direcció després d’assumir el timó aquest divendres.