Debat a Europa
L’Agència del Medicament desaconsella retardar la segona dosi de la vacuna de Pfizer
L’organisme assenyala que «els vacunats no poden estar completament protegits fins a 7 dies després» de la segona punxada
L’Agència Europea del Medicament (EMA) desaconsella retardar més de 42 dies la segona dosi de la vacuna de Pfizer-BioNTech contra la Covid-19, mentre països com Alemanya o Bèlgica estudien administrar la primera injecció a més gent al principi i postergar la segona més enllà dels 21 dies prescrits.
Aquesta agència, encarregada de l’avaluació tècnica de les vacunes a la Unió Europea (UE), assenyala que «els vacunats no poden estar completament protegits fins 7 dies després de la seva segona dosi», tal com ha indicat Pfizer després dels seus assajos clínics, va assenyalar a Efe la portaveu de l’EMA Sophie Labbe.
No obstant, l’EMA no prohibeix allargar fins als 42 dies l’administració de la segona dosi.
Si bé la informació del producte «no defineix explícitament el límit superior per al temps entre dosis, les recomanacions posològiques fan una referència explícita [...] en què s’especifica, respectivament, que l’evidència d’eficàcia es basa en un estudi en què l’administració de 2 dosis es va fer amb 19 a 42 dies de diferència», va afirmar.
«Qualsevol canvi» en aquest mode d’ocupació «requeriria una variació de l’autorització de comercialització, així com més dades clíniques per recolzar aquest canvi; altrament, es consideraria com a ‘ús no indicat a l’etiqueta’», va dir la portaveu de l’EMA.
En vista de l’escassetat inicial de vacunes mentre s’augmenta la capacitat de producció, i a expenses que a la UE es vagin autoritzant altres vacunes com la del laboratori nord-americà Moderna o el prototip britànic de AstraZeneca i la Universitat d’Oxford, hi ha països que es plantegen modificar les seves estratègies de vacunació.
La Comissió Europea, que en última instància aprova la distribució de les vacunes a la UE si l’Agència Europea del Medicament considera que els prototips són eficaços i segurs, havia evitat entrar en el debat clínic sobre les dosis i havia traslladat aquesta decisió mèdica a l’EMA.
Bèlgica va ser el primer Estat membre de la UE en assenyalar públicament que demanaria als seus experts que analitzin aquesta possibilitat, una iniciativa a què també s’ha afegit Alemanya, que estudia postergar la segona dosi fins aquest màxim teòric de 42 dies.
Immunitzar tota la gent possible
Notícies relacionadesEn vista de la transmissibilitat més elevada de la variant britànica del coronavirus, el viròleg belga Pierre van Damme, que forma part del grup de treball de Bèlgica sobre el coronavirus, fins i tot va plantejar que s’administrés només la primera dosi per immunitzar tota la gent possible, o deixar la segona per a sis mesos després, quan hi hagi prou producció, si bé aquesta idea ha sigut descartada.
El Regne Unit, que ja no és Estat membre de la UE i no està subjecte a les decisions de l’EMA sinó de la regulació de la britànica Agència Reguladora de Productes Sanitaris i Mèdics (MHRA, en anglès), també estudia concentrar la vacunació en les primeres dosis i postergar la segona injecció.
- Sánchez insisteix a "salvar el vaixell" però perd un altre peó
- Comerç La FNAC d’El Triangle s’acomiada avui amb grans rebaixes
- Victòria del campió d’Europa (2-0) El Madrid topa amb Luis Enrique
- CICLISME El caos s’apodera de l’estrena del Tour amb Enric Mas de protagonista
- Normativa dispar Les platges catalanes sumen 8 ofegats sense una regulació comuna de seguretat
- Aranzels Trump, extasiat amb la seva pròpia estratègia però amb escassos resultats, amenaça de reactivar la guerra comercial i dispara la incertesa
- Lloc de somni El poble de cinema a 40 minuts de Girona on van rodar 'Joc de Trons'
- És legal ficar el teu gos en una gàbia 8 hores al dia? L’advocat Xavi Abat et treu de dubtes: "Una abominació"
- Distribució i IA Amazon ja sap quin producte demanaràs tres mesos abans que ho demanis
- Debat tècnic Per què la Via Laietana reformada no té arbres: dels túnels del metro al volum dels testos