El País Valencià endureix les seves mesures: municipis confinats, bars tancats a les cinc de la tarda i toc de queda a les deu de la nit

  • Les noves restriccions autonòmiques condicionaran l’arribada dels Reis d’Orient

4
Es llegeix en minuts

El País Valencià ha confinat aquest dimarts 26 municipis i tancarà els bars a les cinc de la tarda. «La pandèmia avança i requereix una resposta contundent per part de la Generalitat valenciana», ha remarcat el president autonòmic, Ximo Puig, en una roda de premsa en la qual ha desgranat les noves restriccions.

D’aquesta manera, es prolonga el tancament perimetral fins al pròxim 31 de gener i s’avança el toc de queda a les deu de la nit. El tancament de l’hostaleria s’avança a les cinc de la tarda i es prohibeix fumar a les terrasses dels restaurants i bars. Tal com explica ‘Levante’, l’aforament dels comerços es redueix al 30% i continua en sis el nombre màxim de persones en reunions socials i familiars.

«Entre dilluns i dimarts de la setmana que ve estaran vacunats tots els residents dels centres de gent gran. La setmana que ve començarà la vacuna del personal sanitari, a més dels sanitaris dels hospitals», ha assenyalat Puig sobre la campanya de vacunació.

Més restriccions a tot Espanya

L’augment dels contagis de Covid-19 i el temor d’una tercera onada han fet que diverses comunitats plantegin noves restriccions en aquests primers dies de l’any i Catalunya ha decidit avançar-se amb dures limitacions i un tancament municipal a partir del 7 de gener. Les cavalcades de Reis que es desenvolupen aquesta tarda al llarg de tota la geografia espanyola estaran molt condicionades per les mesures anunciades per gairebé totes les comunitats autònomes aquest dilluns, quan es va fer una nova reunió del Consell Interterritorial de Salut.

Aquestes són les principals mesures en vigor a les autonomies més poblades d’Espanya per als pròxims dies.

ANDALUSIA 

El cap de setmana el Govern andalús va decidir el tancament perimetral dels vuit municipis integrats a les dues àrees sanitàries del Camp de Gibraltar, mentre el Penyal decretava el confinament general de la seva població per un període de 14 dies.

La Junta manté les mesures que va recomanar el seu Comitè d’Alerta d’Alt Impacte: permet l’entrada i sortida de la comunitat fins al 6 de gener per reagrupament familiar i visites a pròxims.

ARAGÓ 

A partir d’avui dimarts Aragó retrocedeix al nivell d’alerta 3 agreujada per contenir l’augment de contagis, la fase més elevada d’intervenció sanitària regulada en la normativa autonòmica. 

BALEARS 

Amb més de 500 casos per 100.000 habitants, la taxa més elevada del país, les Balears van reforçar la setmana passada les mesures restrictives, especialment a Mallorca. 

Els bars i restaurants, que ja només podien atendre el públic a les terrasses, tanquen a les sis de la tarda i les botigues, excepte les d’alimentació, farmàcies i altres productes essencials, han d’abaixar la persiana a les vuit del vespre.

CANÀRIES 

A les Canàries el toc de queda es manté de les onze de la nit a les sis del matí. El nombre màxim de persones en les reunions familiars és de 10, i l’horari de restauració, fins al toc de queda.

CASTELLA I LLEÓ 

Castella i Lleó manté el confinament perimetral fins al 10 de gener i el toc de queda i les restriccions en vigor, per a les quals es van establir excepcions la nit de Nadal i la de Cap d’Any, continuen per Reis.

CASTELLA-LA MANXA 

A Castella-la Manxa continua el confinament perimetral tret de per visitar familiars o pròxims i el toc de queda és vigent des de la mitjanit a les sis del matí.

CATALUNYA 

La Generalitat ha decidit aquest dilluns establir un confinament municipal a partir del 7 de gener, fins al 18, i tancar els centres comercials i gimnasos.

Els comerços no essencials quedaran tancats els caps de setmana i, entre setmana, podran obrir aquells que tinguin menys de 400 metres quadrats de superfície.

COMUNITAT VALENCIANA 

Puig ha elevat les restriccions, amb 26 municipis confinats i el tancament dels bars a les cinc de la tarda.

EXTREMADURA 

A més d’avançar el toc de queda a les deu de la nit, Extremadura va començar l’any amb noves restriccions davant l’augment de positius a la regió, amb més de 500 casos per cada 100.000 habitants.

S’ha reduït l’aforament al comerç al 30% i a les taules de l’hostaleria, tant a l’interior com a l’exterior, només poden asseure’s quatre persones. També han quedat prohibides les activitats esportives no reglades de caràcter aficionat i les visites a les residències de gent gran durant la vacunació.

GALÍCIA 

En aquesta comunitat s’ha optat per permetre de nou una mobilitat extraordinària, com ja va passar la nit i el dia de Nadal, i després la nit de Cap d’Any i el dia 1, amb motiu de la festivitat de Reis, des de la matinada de dimarts a dimecres i fins a les onze de la nit del mateix deia 6. 

Aquesta finestra, que s’obre només per a «trobades familiars» i independentment dels tancaments perimetrals en vigor, és una de les decisions que ha pres aquest dilluns el comitè clínic que assessora a la Xunta.

MADRID 

Madrid manté la seva aposta per confinar zones bàsiques de salut i un total de 18 zones i cinc municipis de la regió tenen prohibida l’entrada i la sortida tret de per causes justificades a partir d’aquest dilluns.

No obstant, no hi haurà restriccions a la mobilitat en aquests nuclis de població el dia de Reis, quan també decaurà el tancament perimetral de la Comunitat de Madrid decretat durant les festes nadalenques.

PAÍS BASC 

Euskadi ha decidit de moment mantenir les restriccions vigents al no veure «signes d’alarma extraordinària», tot i que les revisarà divendres per avaluar l’evolució de la pandèmia.

Notícies relacionades

LA RIOJA 

El Govern regional manté el tancament perimetral de la Rioja de moment fins al 15 de gener, amb el toc de queda fixat entre les onze de la nit i les cinc del matí.