EPIDÈMIA ANIMAL

França sacrifica centenars de milers d’ànecs per la grip aviària

La producció de foie podria ressentir-se per un brot en granges de tot el país

França sacrifica centenars de milers d’ànecs per la grip aviària
1
Es llegeix en minuts

França ha sacrificat més de 200.000 ànecs en granges de tot el país per frenar un brot de grip aviària i té previst sacrificar-ne 400.000 més, va informar aquest dimarts el ministeri d’Agricultura. 

Més de 100.000 ànecs s’han sacrificat dins de focus de contaminació identificats i uns altres 104.000 de manera preventiva en granges pròximes, va dir a l’AFP el cap dels Serveis veterinaris del ministeri, Loïc Evain. «Encara en queden prop de 400.000 per sacrificar de manera preventiva», va afegir. Les autoritats han decidit sacrificar de manera preventiva tots els ocells de corral en un radi de tres quilòmetres al voltant d’un brot identificat.

Fins l’1 de gener s’havien identificat a França 61 brots de grip aviària, inclosos 48 a la regió de les Landes, al sud-oest, on hi ha un gran nombre d’explotacions d’oques i ànecs que s’utilitzen per a la producció de foie-gras i ‘foie’. La matança inclou també altres aus com pollastres i galls dindis que estiguin a les granges infectades i en el perímetre de seguretat, quan estan a l’aire lliure.

A l’hivern del 2016-2017 ja hi va haver sacrificis massius d’aus per la grip aviària, que va afectar sobre manera l’economia de la zona. Més de 25 milions d’ànecs van ser sacrificats, dels 35 milions que es crien anualment a França, en la primera onada, i uns altres 4,5 milions en la segona.

Virus altament contagiós

«Som davant un episodi excepcional amb un virus altament contagiós», que «afecta les explotacions a l’aire lliure, però no només», va remarcar el funcionari. «Si la propagació del virus continua, caldrà prendre mesures encara més dràstiques», va advertir.

Notícies relacionades

En un comunicat divulgat aquest dimarts, la Confederació General d’Avicultura (CFA), afiliada al poderós sindicat agrícola FNSEA, va considerar «urgent que l’Estat reforci els seus mitjans d’acció sobre el terreny, en col·laboració amb la indústria, per actuar el més a prop i el més ràpidament possible» per contenir el virus H5N8, que no és perillós per a l’home.

Per part seva, els sindicats agrícoles Confédération paysanne i Modef van denunciar el sacrifici preventiu d’animals sans, considerant-lo «tan ineficaç des del punt de vista sanitari com a moralment inacceptable».

Temes:

França