La pandèmia trastoca plans

Nit de Reis: així seran les cavalcades a tot Espanya

2
Es llegeix en minuts

Les cavalcades dels Reis d’Orient, cita ineludible per a les famílies espanyoles, s’han vist totalment trastocades per la pandèmia del nou coronavirus, portant les autoritats locals del país a empescar-se alternatives perquè aquest dimarts es mantingui la tradició.

Per als nens espanyols les veritables estrelles són Melcior, Gaspar i Baltasar, que porten els regals la nit del 5 al 6 de gener, dia de l’Epifania, un dia festiu que marca el final de les celebracions nadalenques.

Els Reis, que arriben en ocasions en helicòpter, globus aerostàtic o barco, són el centre de fastuoses desfilades per ciutats i barris de tot Espanya, que rivalitzen en imaginació per a la seva posada en escena. Però el 2021, es trobarà a faltar la imatge de milers de nens darrere de les barreres esperant els caramels que llancen ses majestats i els seus ajudants: la pandèmia, més encara en moments en què creixen els contagis després de les festes nadalenques, va proscriure les aglomeracions de persones.

Així seran les celebracions en alguns punts del mapa:

Barcelona: mantenir la il·lusió

A Barcelona, els organitzadors van treballar «des de l’estiu» en l’organització d’aquesta celebració, conscients que no podria realitzar-se igual que sempre. «És una festa supertradicional, és una bogeria absoluta, és un acte molt familiar amb balls, llums, carrosses. Estem tots a sobre dels altres cada any», diu Esteve Caramés, responsable de la festa dels Reis a Barcelona, sobre la festivitat que sol reunir 700.000 persones a la capital catalana. Amb l’objectiu de «mantenir aquesta tradició», l’arribada dels Reis en un barco al port de la ciutat serà retransmesa en viu per televisió. Després s’emetrà una desfilada prèviament gravada.

Per mantenir la il·lusió dels nens, Barcelona va inaugurar la setmana passada un parc a l’aire lliure per mostrar «els secrets més ben guardats» de ses majestats en els seus preparatius per a l’entrega de regals. Una instal·lació amb decorats, música i llums amb aforament per a 400 persones, però sense actors ni possibilitat de tocar res, per seguretat.

Les 50.000 entrades gratuïtes per a l’exposició, oberta des del 28 de desembre fins al 5 de gener, es van exhaurir en quatre hores.

Detall curiós: la celebració aquest any va costar uns 1,2 milions d’euros, per la durada més gran de les festivitats, per sobre dels 800.000 euros habituals.

Madrid: a porta tancada 

A Madrid, on sol tenir lloc una de les cavalcades més grans del país, amb centenars de milers d’espectadors i milions de llaminadures llançades, l’ajuntament va optar per un espectacle a porta tancada en un centre cultural sense públic, transmès en directe.

«És la nit més especial de l’any i hem volgut que la màgia es visqui a tota la ciutat», va declarar diumenge Andrea Levy, delegada de Cultura, indicant que es llançaran focs artificials per anunciar l’arribada dels Reis d’Orient.

Més punts del mapa

Altres ciutats del país han optat per gravar les desfilades per avançat o oferir espectacles en viu a través de les pantalles, com Alcoi, al sud-est, on la celebració es realitzat ininterrompudament des de 1866, una de les més antigues del país.

Notícies relacionades

A Granada, els Reis d’Orient desfilaran en un autobús descobert durant quatre hores però sense realitzar cap parada, per no generar aglomeracions.

Altres localitats han optat per recórrer a les xarxes socials, on han penjat nombrosos vídeos dirigits als nens o han organitzat jocs.

Temes:

Els Reis Mags