Perill de contagi

L’acumulació de presos amb permís de sortida complica la defensa anti-Covid a les presons

  • Iñaki Urdangarin pernoctarà només al seu nou centre penitenciari

  • Un cas de Covid a la secció oberta de Wad Ras alarma presos i funcionaris

L’acumulació de presos amb permís de sortida complica la defensa anti-Covid a les presons
7
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Iñaki Urdangarin dormirà sol en la seva nova destinació carcerària, el Centre d’Inserció Social (CIS) d’Alcalá de Henares (Madrid), confirmen a EL PERIÓDICO fonts penitenciàries. Cada nit, quan torni del seu treball quotidià al Hogar Don Orione per a discapacitats, ingressarà en una cel·la que es pot desdoblar, però que ara és individual.

L’exduc de Palma conserva al voltant seu la bombolla d’aïllament segur que va caracteritzar la seva presència a la presó avilesa de Brieva, a la llista d’interns de la qual ha pertangut fins que Institucions Penitenciàries li va relaxar, la passada setmana, les condicions de compliment de condemna sense, per això, canviar la seva classificació en segon grau.

La primera conseqüència d’aquest trasllat –quan es materialitzi, ja que falta un tràmit de la Junta de Tractament–, és que Urdangarin evita el risc d’un contagi de Covid intramurs. És un perill que fonts sanitàries de les presons consideren «sever i creixent». Per a les fonts penitenciàries no sanitàries consultades no es tracta d’un privilegi: en el CIS al qual ha sigut destinat l’exmembre de la família reial, totes les cel·les són individuals –tot i que desdoblables– perquè el centre està a menys de la meitat de la seva capacitat. Els presos, majoritàriament en tercer grau, dormen sols després de passar el dia fora.

El risc

El riscAquesta comoditat no es dona en altres CIS i seccions obertes del territori penitenciari espanyol. Un nombre en augment de nous tercers graus penitenciaris concedits en les revisions del novembre i desembre està complicant «seriosament», segons les referides fonts sanitàries, el protocol anti-Covid de les presons. Als centres oberts més sol·licitats de Madrid i, especialment, Barcelona, s’omplen els dormitoris dels presos amb permís de sortida.

Durant les festes nadalenques, les autoritats sanitàries han insistit al públic en la petició que intentin no barrejar en sopars ni trobades familiars persones provinents de bombolles de convivència diferents. Però aquesta precaució no és possible allà on presos provinents de diferents treballs en diferents llocs passen de sis a vuit hores junts dormint en un espai reduït, com passa al centre d’inserció social Victoria Kent de Madrid o a la secció oberta de la presó de Wad Ras a Barcelona.

Els dos recintes són dels centres més sol·licitats pels presos en tercer grau. La raó: estan en bona localització; entre el planetari i l’estació de Delicias, el centre madrileny, i a tres illes del Port Olímpic i del Parc de la Ciutadella, el barceloní. Per a presos que surten a treballar a l’àmbit urbà, és la situació ideal.

El Victoria Kent és un centre vell, on són habituals les pernoctes de dos presos junts perquè habilitar cel·les individuals no és tan fàcil com al nou d’Alcalá de Henares.

I la situació és més delicada a Catalunya. A la Secció Oberta d’homes de la presó de Wad Ras –veïna de la presó ordinària de dones– aquests dies dormen quatre interns per cel·la, «amb el que això comporta de risc de contagi», explica una font penitenciària catalana.

El mateix passa a la Secció Oberta de la presó de Quatre Camins, diuen fonts d’aquest centre de la Roca del Vallés (Barcelona), on ja han viscut dos confinaments preventius en l’últim mes per l’aparició de positius Covid.

Brots

BrotsPassa en la mateixa quinzena en què les autoritats catalanes van aïllar –el 29 de desembre– un brot de Covid al centre penitenciari de Puig de les Basses. Són 39 presos afectats al mòdul cinc de la presó gironina.

L’endemà es va declarar un brot de cinc casos al MSOB (Mòdul de Secció Oberta) de Quatre Camins. A tres dels presos se’ls va detectar la Covid estant a casa de permís. Un dels altres dos havia compartit cotxe amb un dels que estaven de vacances. Als dos que no tenen permís se’ls ha enviat a la Unitat Covid de la presó de Brians II, on de moment es mantenen positius però asimptomàtics.

La de Brians és una de les dues instal·lacions hospitalàries penitenciàries catalanes preparades per traslladar-hi contagiats de Covid. L’altra, la de la presó de Puig de les Basses, ja està plena.

Enfosquint encara més el panorama, els funcionaris de la presó madrilenya de Valdemoro van tenir notícia aquest cap de setmana passat de l’arribada de sis interns procedents de Catalunya. Els sis han donat positiu en els tests que se’ls practica a l’arribada al Mòdul de Trànsits, relaten fonts d’aquesta secció.

Tornar al març

Tornar al marçCom als avions quan s’enlairen i aterren, a les presons «el principal perill de contagi és a les entrades i sortides», adverteix un veterà sanitari penitenciari de Barcelona. Es refereix a les visites vis a vis i als interns que van i venen als seus treballs en altres llocs.

Diverses veus de la sanitat penitenciària consultades per aquest diari veuen imminent un retorn a les mesures preventives de quan va començar la pandèmia. La situació va fer aconsellable donar massivament permisos als presos de tercer grau perquè, per l’article 86,4 del reglament penitenciari, poguessin anar-se’n a casa i els funcionaris els seguissin telemàticament o per telèfon.

Fonts d’Institucions Penitenciàries, la secretaria general d’Interior que regeix totes les presons espanyoles excepte les de Catalunya, consideren «un risc normal» el que hi ha a les seves seccions obertes. Aclareixen que, de 7.000 presos en tercer grau als seus centres, poc més de 5.000 continuen amb permisos del 86,4, i que als altres se’ls alternen els permisos de sortida perquè coincideixin el menys possible. Les mateixes fonts recorden que la taxa de positius a les presons és 2,2 vegades inferior a la que es dona al carrer.

A Catalunya «és qüestió de temps i ja estem tardant», diu el sanitari penitenciari barceloní, a demanar «evitar totes les vies possibles d’entrada del virus en aquesta nova onada». A l’àrea oberta de la presó de Wad Ras, el recompte parla per si sol. La concentració de presos ha crescut notablement, a diferència de la primera onada.

El desembre del 2019, abans de la pandèmia, 208 homes dormien allà i 44 complien pena a casa seva. El juny passat, amb la primera onada encara recent, només 12 dormien a la secció i 237 penaven a domicili per l’article 86,4. A mitjans de setembre, els pernoctants havien pujat de 12 a 76, i els enviats a casa havien baixat de 237 a 160. Aquesta mateixa setmana els pernoctants (amb o sense vacances) són ja 118, malgrat que el nombre d’interns del 86,4 ha pujat a 172.

A la presó de Quatre Camins, veterà centre obert el 1989, la primera onada es va despertar amb 43 positius en un mateix mòdul. Els permisos del 86,4 es van imposar llavors de pressa i amb tant rigor que alguns presos enviats a casa i que estaven en tractament per altres malalties havien d’enviar algú al centre a recollir la seva medicació.

Ara, els continus positius al MSOB obliguen a tancar les cafeteries de la presó, ja que alguns dels sotmesos a quarantena treballen de cambrers.

Nit de por a Wad Ras

Nit de por a Wad RasAquest pròxim dia de Reis acaben la seva quarantena de 10 dies cinc funcionaris de presons, una cap de servei, una infermera i dos presos de la secció oberta d’homes del Centre Penitenciari de Dones de Wad Ras (a Barcelona). Des del 28 de desembre passat han hagut d’aïllar-se perquè un intern amb el qual van tenir contacte estret ha donat positiu. Aquesta alarma Covid per un sol cas relata tant la situació a les presons catalanes com els brots de Quatre Camins o Puig de les Basses.

Els tres presos afectats sortien diàriament a treballar i dormien junts en una cel·la, segons fonts penitenciàries. La nit del 27 al 28, un d’ells, A. M. G., de 55 anys, va començar a donar signes d’ofegament. A les 0.20 del dia 28 els funcionaris van haver de trucar al 061. Els parametges van haver de sedar l’intern per intubar-lo. A la 1.20 se l’enduien inconscient a l’Hospital del Mar.

L’agònica respiració d’A. M. G. no es devia al coronavirus, sinó a una altra malaltia. De fet, a l’entrar aquella nit havia superat el detector de febre, però a les tres del matí la presó va rebre una trucada de l’hospital: el pres té Covid.

Notícies relacionades

Una forta inquietud va recórrer tota la secció oberta. Les tres funcionàries i els dos funcionaris de guàrdia van començar a repassar mentalment els llocs de retorn –la porta, el punt de presa de temperatura, els passadissos comuns, les dutxes col·lectives– pels quals el nou malalt de Covid va passar abans d’anar-se’n a dormir. Es tracta de la mateixa zona on, quan és buida, passa molts matins una interna sense permís de sortida: Carme Forcadell, expresidenta del Parlament. Állí ha rebut visites com la del president substitut, Pere Aragonès, el 24 de desembre.

A les sis del matí es van obrir novament les portes de la cel·la, aquesta vegada per deixar sortir els altres dos presos. Se’ls va despertar, se’ls va deixar que es vestissin i, abans de sortir de la presó, se’ls va donar una última recomanació: que anessin als ambulatoris dels seus barris, expliquessin el que havia passat i demanessin una PCR.