A proposta del Consell d’Alertes

Andalusia confina 8 municipis del Camp de Gibraltar davant la soca britànica

  • La Junta pretén «fer un mur de contenció per evitar un creixement exponencial» de casos de coronavirus

Andalusia confina 8 municipis del Camp de Gibraltar davant la soca britànica
2
Es llegeix en minuts

La Junta d’Andalusia, després de la proposta del Consell d’Alertes de Salut Pública d’Alt Impacte reunit el matí d’aquest dissabte, ha decidit decretar el tancament perimetral dels vuit municipis integrats en les àrees sanitàries Camp de Gibraltar Est i Oest al presentar la taxa d’incidència més gran per 100.000 habitants a 14 dies a Andalusia (316 casos, davant els 140 de la mitjana andalusa), un nivell d’alerta alt de pressió assistencial a les unitats de cures intensives i la proliferació de casos vinculats a la soca britànica de la Covid-19 a Gibraltar.

En un comunicat, la Junta ha detallat que aquest tancament afecta els vuit municipis de la província de Cadis inclosos en aquesta dues àrees sanitàries recentment desagregades: La Línea de la Concepción, Algesires, Los Barrios, Castellar de la Frontera, Jimena de la Frontera, San Martín del Tesorillo, San Roque i Tarifa.

A aquesta mesura s’hi suma la proposta d’una campanya de vacunació davant la Covid-19 a totes les residències de les dues àrees, així com als professionals sanitaris que desenvolupen la seva tasca a la zona. De la mateixa manera, i tal com va decidir el Comitè Territorial d’Alt Impacte de Cadis dijous passat, s’ha començat a realitzar durant aquest dissabte el cribratge poblacional al municipi de la Línea de la Concepción, que continuarà demà a Algesires.

Set contagis vinculats a la soca britànica

Així ho ha anunciat el conseller de Salut i Famílies, Jesús Aguirre, al final de la reunió on també s’ha analitzat la proliferació de casos associats a la soca britànica del coronavirus a Gibraltar.

De fet, els casos confirmats vinculats a la soca britànica s’eleven a un total de set a Andalusia durant les últimes hores. D’aquests casos, tres es registren a la província de Màlaga, dos a Granada, un a Sevilla i un altre a la zona del Camp de Gibraltar. «Tots ells presenten bona evolució clínica», assenyala.

En aquest sentit, la Conselleria de Salut i Famílies manté intensificació de la vigilància epidemiològica d’aquells casos confirmats de Covid-19 amb antecedents de viatge al Regne Unit o Gibraltar en dates recents, aplicant tècniques de seqüenciació genòmica als aïllaments d’aquests casos.

Gibraltar supera la taxa de 2.000 casos

Així mateix, el també conegut com a comitè d’experts, ha tingut en compte la informació difosa pel National Health Service (NHS) del Regne Unit, segons la qual les dades de contagis a Gibraltar han patit un ascens progressiu en els últims 14 dies, amb taxes d’incidència per 100.000 habitants que superen els 2.000 casos i més de 800 casos declarats en les últimes dues setmanes.

Notícies relacionades

Davant aquesta situació, el conseller de Salut i Famílies ha assegurat que «la Junta d’Andalusia considera necessari adoptar aquest tipus de mesures com a mur de contenció a la zona i com a principi de precaució per evitar un creixement exponencial en els pròxims dies que pugui afectar de manera directa la pressió assistencial». De la mateixa manera, ha insistit en la seva reclamació al Govern d’Espanya «perquè actuï de forma contundent i estableixi un control més gran en el trànsit amb Gibraltar», tal com va fer a la carta enviada al ministre de sanitat, Salvador Illa, dimecres passat.

Finalment, Aguirre ha llançat un missatge de prudència a tota la població del Camp de Gibraltar «perquè es continuïn complint de manera rigorosa les mesures establertes».