Informe de Reporters Sense Fronteres

RSF alerta de l’increment de periodistes assassinats en països en pau

Mèxic és la nació més perillosa per als professionals de la informació, amb vuit morts el 2020

RSF alerta de l’increment de periodistes assassinats en països en pau
3
Es llegeix en minuts
Begoña González

L’ONG Reporters sense Fronteres (RSF) ha alertat aquest dimarts de l’increment de periodistes assassinats en països que no estan en guerra com Mèxic, l’Índia, el Pakistan o Hondures, que aquest 2020 han representat el 68% dels 50 informadors objecte de crims a tot el món, segons informa EFE.

A la segona part del seu informe anual sobre abusos contra periodistes, centrat en els homicidis, l’organització destaca que 50 informadors han sigut assassinats, una xifra similar als 53 morts del 2019, malgrat que els confinaments forçats per la pandèmia han suposat una caiguda dels reportatges sobre el terreny.

En un 84% les víctimes han sigut objectius triats de manera deliberada, davant un 63% el 2019, i RSF remarca que alguns d’ells han mort en condicions «particularment salvatges».

Reporters sense Fronteres, amb seu a París, manifesta la seva alarma pel notable increment de morts en països en pau. Si el 2016 el 58% dels periodistes assassinats va perdre la vida en zones de guerra com Síria, el Iemen, l’Afganistan o l’Iraq, aquest any aquest percentatge ha sigut del 32%. És a dir, el 68% de les víctimes mortals del 2020 s’han produït en països en pau, amb vuit a Mèxic, quatre a l’Índia i el Pakistan i tres a les Filipines i Hondures, segons l’ONG.

A Mèxic, RSF recorda el brutal assassinat de Julio Valdivia Rodríguez, del diari ‘El Mundo’, que va ser trobat decapitat a l’estat de Veracruz. El seu col·lega Víctor Fernando Álvarez Chávez, redactor en cap del diari digital ‘Punto x Punto Noticias’, va aparèixer esquarterat a la ciutat d’Acapulco. Els dos crims es mantenen impunes.

«És una trista constant. El 2020, amb vuit d’assassinats, Mèxic confirma la seva posició de líder en la categoria de països més perillosos per a la professió», indica l’informe, el qual denuncia que els vincles entre el narcotràfic i la classe política es mantenen.

A l’Índia, el periodista del diari ‘Rashtriya Swaroop’, Rakesh Singh ‘Nirbhik’, va ser cobert amb gel hidroalcohòlic i cremat viu, i el reporter Isravel Moses va ser matat a cop de matxet.

La fragilitat del dret a la informació

«La violència del món continua caient sobre els periodistes. Una part de l’opinió pública considera que els periodistes són víctimes dels riscos de la professió, quan cada vegada més els atacs es produeixen quan estan investigant o efectuant reportatges sobre qüestions sensibles», ha afirmat el secretari general de RSF, Christophe Deloire.

Deloire ha lamentat que el dret a la informació, «un dret universal», és cada vegada més fràgil.

Les investigacions sobre corrupció local i malversació de fons públics, sobre la màfia i el crim organitzat són els temes més perillosos a l’hora d’informar, d’acord amb les dades del 2020.

A més, set periodistes han sigut assassinats mentre cobrien manifestacions. A Kurdistan i Nigèria, tres reporters van perdre la vida en situacions de tensió entre manifestants i forces de l’ordre. A Colòmbia, Abelardo Liz va morir per trets en una protesta pels drets dels indígenes que va ser dispersada «de manera violenta» per les forces de l’ordre.

Tres periodistes van morir en concentracions a l’Iraq on, detalla RSF, sempre es repeteix el mateix mètode: van ser assassinats d’un tret al cap en mans d’homes no identificats.

Un any marcat per la Covid

RSF posa el focus en la crisi del coronavirus com a factor agreujant, amb casos de periodistes empresonats que han mort a presó per la malaltia a Rússia, Egipte i l’Aràbia Saudita, on els seus parentd denuncien que «els van deixar morir».

A la primera part del seu informe anual publicat a mitjans de desembre, RSF va comunicar que 387 periodistes van ser empresonats al llarg de l’any (davant 389 el 2019), 54 van ser segrestats i 4 van ser donats per desapareguts. L’organització, que va qualificar aquesta dada d’«històricament alta», va alertar a més que el nombre de dones detingudes va pujar un 35% aquest any.

Notícies relacionades

Els països amb més reporters arrestats van ser la Xina, Egipte, l’Aràbia Saudita, el Vietnam i Síria, que concentren en total més de la meitat dels professionals detinguts al món.

Segons RSF, les detencions arbitràries es van multiplicar per quatre amb l’inici de la pandèmia. Fins a catorze periodistes que van ser arrestats en el marc d’investigacions sobre la Covid-19 continuen detinguts actualment.

Temes:

Assassinats