Polítiques urbanístiques

Galícia engega una web per vendre llogarrets abandonats i repoblar l’entorn rural

Els ‘concellos’ podran registrar els seus nuclis deshabitats, dels quals hi ha uns 3.900 a l’autonomia

Galícia engega una web per vendre llogarrets abandonats i repoblar l’entorn rural
2
Es llegeix en minuts

La Xunta buscarà compradors o inquilins per repoblar els 3.900 llogarrets abandonats de Galícia. Per això, el Govern gallec engegarà un portal web en què cada ‘concello’ podrà inscriure els seus nuclis deshabitats, de manera que els propietaris puguin oferir els seus immobles en venda o lloguer a qui estigui interessat a instal·lar-se en aquests llogarrets o rehabilitar-los.

Aquesta plataforma ja podria ser operativa el gener de 2021, segons va informar ahir la ‘conselleira’ de Medi Ambient, Ángeles Vázquez, al Consello de la Xunta.

Cada vegada són més els llogarrets que queden abandonats a Galícia. Segons les últimes dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) el 2019 hi havia 3.900 entitats de població deshabitades, de les quals 1.889 són nuclis compostos per almenys 10 vivendes o que van arribar a tenir un mínim de 50 habitants. A aquests s’afegeixen 2.011 entitats disperses més, amb característiques que no permeten qualificar-les com nuclis de població.

Descripció

Al portal web que engegarà la Xunta es donaran detalls sobre la descripció de les cases, la referència cadastral, la situació urbanística, la superfície, el preu de venda o de lloguer. I s’adjuntaran fotografies, plans i l’estat de l’immoble, així com el nombre d’habitacions, l’existència de garatge, annexos o l’eficiència energètica de la vivenda. «Això permetrà que persones que vulguin comprar un llogarret o una casa rural, fins i tot d’altres punts d’Espanya, tinguin informació», va afirmar el president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo.

Notícies relacionades

Relacionat amb l’entorn rural, el Consello de la Xunta també va aprovar ajuts de 2,6 milions d’euros per compensar ramaders i agricultors pels danys de la fauna salvatge i que inclouen, per primera vegada, ajuts per destrosses provocades per l’os bru. A més la Xunta recolzarà l’ús d’energies renovables per part del sector agrícola mitjançant ajuts de 2,5 milions d’euros. I en els pròxims dos anys s’invertiran 14 milions d’euros en el pla per millorar els camins municipals d’accés a parcel·les agrícoles i forestals.

A més, el Govern gallec aprovarà un decret per prorrogar els pressupostos del 2020 ja que els nous comptes per al 2021 no estaran aprovats en les primeres setmanes de gener. Ahir la Xunta va aprovar el decret per mantenir el complement de 206 euros a les pensions no contributives i també ha habilitat 32,2 milions d’euros per pagar la Tarxeta Benvida als qui tinguin fills l’any que ve. Es tracta d’un bo de 100 euros mensuals amb què podran comprar alimentació infantil i productes d’higiene. A més Feijóo va informar que l’Institut Gallec d’Estadística analitzarà l’impacte de la Covid-19 en l’economia i les famílies gallegues.

Temes:

Galícia