Després de la nova soca identificada

Espanya cancel·la els vols des del Regne Unit llevat per a nacionals i residents

  • La decisió entrarà en vigor dimarts i s’ha pres de forma concertada amb Portugal
EL PRAT 21 12 2020 SOCIEDAD  GENTE EN AEROPUERTO QUE VIAJA POR NAVIDAD FOTO ELISENDA PONS

EL PRAT 21 12 2020 SOCIEDAD GENTE EN AEROPUERTO QUE VIAJA POR NAVIDAD FOTO ELISENDA PONS / ELISENDA PONS

4
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El Govern de Pedro Sánchez ha decidit cancel·lar a partir de dimarts els vols des del Regne Unit llevat per a ciutadans espanyols i residents, com a resposta a la nova soca del coronavirus que pateix el país britànic, molt més contagiosa. Després de la cascada de suspensions de connexions aèries decretada per més de 10 països europeus, entre els quals França, Alemanya i Itàlia, l’Executiu havia volgut esperar que la UE donés una resposta «comuna», limitant-se a reforçar el control de verificació de proves PCR en aeroports i ports, però aquest dilluns ha anunciat que s’afegia a la cancel·lació de vols, una cosa que també demanaven diversos presidents autonòmics i l’oposició. 

La decisió s’ha pres de forma concertada amb Portugal. «Després de la reunió del mecanisme de crisi de la Unió Europea, que avui ha analitzat els efectes de la nova soca del coronavirus detectada al Regne Unit i ha demanat que s’evitin els viatges no essencials, el Govern ha decidit suspendre des de demà les entrades en territori espanyol de ciutadans procedents del Regne Unit, llevat de nacionals espanyols o residents a Espanya», han assenyalat fonts de la Moncloa. 

«La mesura ha sigut presa després que s’hagi exposat a Brussel·les la necessitat de prendre mesures coordinades, tal com va reclamar ahir Espanya. La decisió d’Espanya suposarà també un reforçament dels controls en el pas fronterer de Gibraltar», continuen les mateixes fonts, després que el Govern de Boris Johnson confirmés que s’ha detectat la nova variant del coronavirus al Penyal, on les restriccions també s’han endurit després del repunt de contagis durant l’última setmana. 

«El president del Govern acaba de mantenir una conversa sobre aquestes decisions comunes amb el seu homòleg, el primer ministre lusità, António Costa. Així mateix, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha dialogat amb la seva col·lega, la ministra portuguesa de Sanitat, Marta Temido. Per la seva banda, la ministra d’Afers Exteriors, Arancha González Laya, informarà el govern britànic i la Comissió Europea immediatament de la decisió», conclouen des de l’Executiu.

Els Països Baixos, primer país a tancar

El primer país a aplicar el forrellat després de l’anunci de la soca va ser els Països Baixos, des de les 6 del matí d’aquest diumenge 20 de desembre i fins al pròxim 1 de gener. «El govern està seguint de prop l’evolució a l’estranger i considerant mesures addicionals respecte a altres modes de transport. En els pròxims dies, juntament amb altres estats membres, Holanda explorarà la possibilitat de limitar encara més el risc que la nova soca arribi del Regne Unit», va indicar en un comunicat l’Executiu que lidera Mark Rutte que també va suspendre les connexions ferroviàries a través de la línia Eurostar que cobreix el trajecte Londres-Brussel·les-Rotterdam-Amsterdam.

«A l’espera de més detalls i d’una claredat més gran sobre la situació al Regne Unit, l’Institut de Salut Pública ha recomanat al Govern limitar tant com sigui possible el risc d’aquesta nova soca», assenyala l’Executiu de Rutte.

Crida de l’OMS

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) va fer una crida als seus membres a Europa per «reforçar els seus controls» davant la nova soca. «Hi ha mesures que poden reduir la propagació. Necessitem saber quin és el risc», va assenyalar.

Maria Van Kerkhove, epidemiòloga de l’OMS, va explicar en declaracions a la BBC que a l’organització han estat en estret contacte amb les autoritats britàniques intercanviant informació. «Hi ha diversos estudis en marxa», sobre la nova soca. «Necessitem comprendre què fa aquesta variant i quines són les implicacions». També va confirmar que s’havien trobat casos de la variant a Holanda, Dinamarca i Austràlia. Segons el Centre Europeu per al Control i Prevenció de Malalties (ECDC), s’hauria detectat la nova soca també a Bèlgica. I el Ministeri de Sanitat italià va informar ahir a la nit que han detectat a Roma el cas d’una persona contagiada amb la nova soca.

Notícies relacionades

La ràpida propagació és la principal característica de la nova soca de coronavirus detectada per primera vegada a dues mostres preses al setembre a Kent i Londres. Les noves variants són una cosa freqüent des que va començar la pandèmia, però al novembre hi va començar a haver proves que aquesta es transmetia molt més ràpidament que el virus original. Aquesta característica va començar a preocupar els científics, que ara consideren que aquesta mutació pot ser un 70% més contagiosa.

La nova variant coronavirus té 23 canvis genètics, alguns d’ells centrats en una proteïna fora del mateix virus que pot facilitar l’accés a les cèl·lules al cos humà. Els científics repeteixen que no hi ha proves de moment que la nova soca agreugi la malaltia o augmenti la mortalitat, però les investigacions prossegueixen als hospitals per confirmar aquest extrem. Tampoc hi ha proves, de moment, que aquesta variant faci la vacuna menys eficient.  

Temes:

Coronavirus