Manifestacions per tot Espanya

Cs, el PP i Vox demanen a Barcelona que la ‘llei Celaá’ «no exclogui el castellà» de l’escola

  • L’ensenyament concertat omple de cotxes el passeig de la Castellana de Madrid contra la reforma educativa del Govern del PSOE i Podem
2
Es llegeix en minuts

Els detractors de la ‘llei Celaá’ s’han manifestat aquest diumenge amb cotxe a diverses ciutats espanyoles contra la reforma educativa del Govern. A Barcelona, Ciutadans, el PP i Vox han secundat la convocatòria de l’Assemblea per una Escola Bilingüe (AEB) a la plaça de Francesc Macià i han exigit que el castellà «no s’exclogui» de l’ensenyament a Catalunya.

¿Què és la ‘llei Celaá’? ¿Com afecta la concertada i l’educació especial?

Les tres forces polítiques han reclamat que la llengua espanyola sigui vehicular a les aules catalanes, i han reclamat a l’Executiu del PSOE i Podem que «rectifiqui» i inclogui el castellà al mateix nivell que el català, després de la sentència del TSJC sobre la immersió lingüística.

En la mobilització de Barcelona han participat Edmundo Bal, Carlos Carrizosa i altres diputats de Cs; Llanos de Luna i Daniel Serrano del PP, i Ignacio Garriga de Vox, segons l’Agència Catalana de Notícies. La manifestació, amb una vintena de cotxes, s’ha desenvolupat sense incidents.

Casado, Ayuso i Almeida

Molt més freqüentada ha sigut la protesta de Madrid, on milers de cotxes han tornat a omplir el passeig de la Castellana per mostrar el seu rebuig de la LOMLOE, que previsiblement s’aprovarà aquest dimecres 23 de desembre en el ple del Senat.

La manifestació de vehicles ha sigut convocada per la Plataforma Més Plurals, de la qual formen part associacions de pares i mares d’alumnes, sindicats, empreses i diferents col·lectius del sector de l’educació concertada, plataforma que des del novembre ha sortit al carrer per expressar el seu malestar amb la que serà la vuitena llei d’educació de la democràcia espanyola.

El president del PP, Pablo Casado, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, i l’alcalde de la capital, José Luis Martínez-Almeida, han participat en la concentració, segons explica Europa Press.

Però no només a Madrid la plataforma ha convocat aquesta iniciativa, sinó que la crida a l’acció ha sigut «a tot el territori nacional». A ciutats com Múrcia, Valladolid, Pamplona i Logronyo també hi ha hagut concentracions significatives.

Ensenyament concertat

Notícies relacionades

La mobilització d’aquest diumenge s’afegeix a les altres cinc fetes aquest novembre i desembre davant el Congrés i el Senat, així com la del 22 de novembre amb vehicles, i s’emmarca en el calendari d’accions previstes de la campanya ‘Més Plurals, Més Lliures, Més Iguals’ que ha posat en marxa la plataforma per intentar paralitzar la nova llei d’educació, una norma que, segons el seu parer, ha sigut tramitada «sense el menor consens amb la comunitat educativa ni la societat civil». Però a més, segons denuncia, la LOMLOE suposa un «atac» a l’educació concertada i l’educació especial.

«Tot i que el rodet de la ‘llei Celaá’ segueix el seu curs amb la intenció d’aconseguir la seva aprovació en temps rècord el 23 de desembre, la concertada no es mantindrà callada davant aquesta demostració de falta d’esperit democràtic de qui ha impulsat la LOMLOE», assenyala la plataforma.