La gestió dels asils

Protesta pels trasllats d’avis amb Covid entre residències a Catalunya

Familiars d’ingressats en geriàtrics denuncien el risc dels transvasaments

Desenes de persones han protestat a la plaça de Sant Jaume contra la decisió de Salut de traslladar interns malalts de Covid d’una residència geriàtrica a una altra de més gran.

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Unes quantes dotzenes de persones han protestat aquest dissabte a la plaça Sant Jaume de Barcelona pels trasllats d’avis positius de Covid-19 entre residències geriàtriques, al considerar que la Generalitat està «jugant amb la vida i el dret a l’atenció sanitària».

María José Carcelén, portaveu de la Coordinadora 5+1, que agrupa familiars d’avis que viuen en residències, ha denunciat durant la protesta que el Govern no ha complert la promesa que van fer el juliol passat el llavors president de la Generalitat, Joaquim Torra, i el conseller de Treball, Chakir el Homrani, sobre els centres geriàtrics.

Torra i El Homrani van prometre 370 professionals d’infermeria per al torn de nit a les residències de més de 60 places i uns altres 1.800 gerocultors, «que no només no han arribat, sinó que en aquest moment tenim menys personal gerocultor i d’infermeria que abans de la pandèmia». Aquesta situació es deu, segons Carcelén, «a les vergonyoses condicions laborals, per això els treballadors se’n van a la sanitat, que ofereix millors salaris i condicions».

Risc per als usuaris

Els manifestants també han rebutjat l’actuació del Departament de Salut de traslladar persones d’una residència a una altra perquè, ha considerat, no resol res i només serveix per posar en perill els usuaris i treballadors de la residència receptora, com sembla que ha passat a la de Tremp.

Al juliol, Salut va instal·lar oxigen en unes 40 residències de Catalunya, «amb la intenció de derivar residents positius en coronavirus d’altres residències, sense que les famílies en tinguessin coneixement». Posar oxigen «sense personal sanitari les 24 hores per atendre els malalts és enganyar les famílies i la societat, i deixar una altra vegada la gent gran sense accés a la sanitat pública», ha argumentat Carcelén.

Els manifestants han reclamat que es facin tests setmanals als treballadors de les residències per detectar persones asimptomàtiques de Covid-19 i aturar la cadena de contagis, que quan es detecti un positiu també es facin tests a tots els residents i que s’aïlli de forma correcta els positius fora de les residències, en centres o espais medicalitzats.

Garantir el personal necessari

«No poden carregar la gestió d’una malaltia infecciosa als treballadors (de les residències), que no tenen formació sanitària, que sense formació sanitària es posen en risc ells mateixos i els seus familiars, a més d’escampar el virus entre els altres residents», ha dit la portaveu.

Notícies relacionades

Derivació als hospitals, sense discriminació per raó d’edat i residència, garantir que a les residències hi hagi prou personal per atendre les persones així com visites i sortides dels residents, «respectant els seus drets constitucionals», són les reclamacions dels familiars d’avis que viuen en aquests espais.

Els participants en la protesta d’avui, que ha comptat amb el suport de la Marea Pensionista i l’entitat de familiars Estels Silenciats, també portaven pancartes en què es podia llegir «Defensem els drets socials» i han reivindicat un nou model residencial.