Anunci del Govern

Espanya començarà a vacunar contra la Covid el diumenge 27 de desembre

  • Illa assegura que la campanya començarà simultàniament a totes les comunitats autònomes
  • «No volem esperar ni un dia més, perquè serà el principi del final» de la pandèmia, ha dit el ministre
4
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró
Manuel Vilaseró

Periodista

ver +

Espanya començarà a vacunar el pròxim diumenge 27 de desembre i ho farà a totes la comunitats autònomes al mateix temps. Així ho ha anunciat el ministre de Sanitat, Salvador Illa. El dia abans o la mateixa matinada del 27 els vials arribaran a 50 punts distribuïts per tot el territori. «No volem esperar ni un sol dia. És el principi del final i volem que aquest principi comenci al més aviat possible», ha assenyalat el ministre.

Aquest dijous, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ja va confirmar que la campanya començaria aquest dia 27 a tot el Vell Continent després d’avançar-se al dia 21 la decisió d’Europa sobre la vacuna de Pfizer-BioNTech. Davant els dubtes que genera si totes les comunitats autònomes estan preparades per començar el mateix diumenge, Illa ha insistit que «tots tenim ganes de començar el 27 i estem preparats».

El ministre ha continuat sense precisar el nombre de dosis que arribaran a Espanya. Només ha dit que durant el període de vacunació aniran arribat regularment cada setmana. Respecte al repartiment entre comunitats ha repetit en diverses ocasions que el repartiment serà equitatiu. Fonts del Ministeri van explicar que el criteri no serà la població total, sinó la que estigui en el primer grup que serà vacunat: persones que viuen en centres sociosanitaris i els seus treballadors.

Illa ha elogiat les comunitats que estan endurint les restriccions, com Castella i Lleó, Catalunya, les Balears, les Canàries i el País Valencià. Respecte a Madrid, la comunitat amb més incidència de la Península, s’ha mostrat tranquil tot i que només ha reduït el nombre de persones persones de les celebracions de 10 i 6 i permet viatjar als familiars i pròxims.

Abans les crítiques per la falta d’un criteri únic que manté desconcertats els ciutadans, el ministre ha defensat que les comunitats autònomes siguin les que augmentin les restricció sobre l’acordat en el pla per a Nadal que es va aprovar el 2 de desembre passat. «No hi ha una única realitat, a cada territori és diferent. S’ha de reaccionar a la realitat de canvi de tendència d’acord a l’estratègia que estem aplicant», ha dit Illa, que ha cridat a «augmentar la prudència» i a seguir les mesures imposades a cada comunitat autònoma, que «són les adequades» a la seva situació.

La seguretat

El Govern, responsables del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) i del Comandament militar Conjunt del Ciberespai estan treballant intensament i des de diferents perspectives per garantir que el procés de vacunació anti-Covid a Espanya es porta a terme amb el risc mínim per a la seguretat nacional.

Per això s’han seguit de prop operacions similars fetes les últimes setmanes al Regne Unit o els Estats Units –que van per davant a l’hora de vacunar els seus ciutadans– i s’està en contacte permanent amb institucions internacionals que aporten informació i alertes útils per evitar sabotatges o atacs cibernètics, entre altres qüestions.

«Sense confinament total»

Illa, que en una entrevista a Catalunya Ràdio a primera hora de divendres, ha descartat un confinament total, abans d’assegurar que les condicions epidemiològiques dels països que han pres aquesta decisió no són les mateixes que a Espanya. En una entrevista aquest divendres a Catalunya Ràdio, ha explicat que aquests països van començar més tard la segona onada, i que a Espanya es van prendre mesures abans: «Al nostre país hem pres les mesures dràstiques que feia falta prendre quan feia falta».

«Podem estar en l’inici de la tercera onada si no es prenen les mesures adequades. S’ha de reaccionar», ha assegurat el ministre, que ha descartat valorar les mesures que prengui la Generalitat per frenar l’augment de contagis de coronavirus i ha destacat que el Govern té una relació fluida amb el Govern d’Espanya.

El ministre ha afirmat que a principis del mes de novembre es van prendre mesures adequades en les comunitats autònomes i es va estabilitzar el creixement de contagis, i «el que ha passat és que s’han relaxat i això genera un repunt i s’ha de reaccionar», i ha remarcat que no s’actua amb improvisació sinó escoltant experts i fent un seguiment diari de l’evolució de les dades.

Campanya de vacunació

Notícies relacionades

El titular de Sanitat ha afirmat que a l’estiu de 2021 l’horitzó serà diferent perquè hi haurà un percentatge important de gent vacunada, tot i que sobre treure’s la mascareta ha dit que s’ha de ser «prudent».

Illa ha explicat que el president del Govern, Pedro Sánchez, aïllat per estar en contacte amb el seu homòleg francès, Emmanuel Macron, que va donar positiu de Covid-19, «va aplicar de seguida els protocols corresponents» i està complint la seva quarantena; i sobre el rei emèrit Joan Carles I, Illa ha dit que no tenen notícies de si ha estat ingressat per coronavirus.