Batalla política

Díaz Ayuso allargarà els concerts educatius

  • La presidenta madrilenya anuncia que la renovació de la subvenció a les escoles es realitzarà cada deu anys i no cada sis
  • El PP pretén minimitzar l’impacte de la ‘llei Celaá’, que encara està pendent d’aprovació definitiva
2
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

Lluny d’amainar, la batalla política per la nova llei d’educació s’agreuja. La presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso (PP), ha anunciat avui que la renovació dels concerts (la subvenció que rep l’escola concertada) tindrà lloc cada 10 anys i no cada sis, com succeeix ara. Malgrat que la ‘llei Celaá’ –que segueix en el Senat, pendent de l’aprovació definitiva– no implica cap atac directe a la concertada, sinó que apodera la pública, el PP insisteix que el seu impacte serà mínim a les comunitats en les quals governa.

Díaz Ayuso ha assegurat que allargar els concerts «donarà més seguretat a les famílies que opten per l’educació concertada. Tenen més temps per continuar optant lliurement per aquest model educatiu».

La interpretació del partit conservador –amb ampli suport entre les famílies– és que la norma donarà ales a les diferents conselleries d’Educació per posar límit a les places de les escoles concertades. Així ho va explicar el president de la Confederació Espanyola de Centres d’Ensenyament (CECE), la patronal dels centres privats i concertats, Alfonso Aguiló, en una recent entrevista a EL PERIÓDICO.

Una altra interpretació

Diversos experts, no obstant, insisteixen en una interpretació contrària. La ‘llei Celaá’ –coneguda així pel cognom de la ministra d’Educació– no implicarà el tancament de cap escola concertada. Més aviat, insta a la corresponsabilitat en l’escolarització d’alumnat amb necessitats educatives. «La llei permet que les autoritats cedeixin sòl públic només per a centres de titularitat pública. Si un concertat vol obrir una nova escola no ho podrà fer amb sòl públic. Però això serà per a les noves. Ningú està dient que tanquin ni escoles ni places actuals», va assegurar el professor de Sociologia a la Universitat Autònoma de Barcelona, divulgador, investigador i autor d’assajos sobre educació i sociologia de l’educació Xavier Bonal en una altra entrevista a EL PERIÓDICO.

Notícies relacionades

El que sí que farà la nova norma –després d’una esmena plantejada en el Congrés per ERC– és impedir que les escoles concertades que segreguen alumnes per sexes (unes 80 a tot Espanya, totes sota l’esfera de l’Opus) rebin subvencions públiques, una cosa que pot xocar amb la jurisprudència, ja que el Tribunal Constitucional va considerar el 2018 que l’educació diferenciada no pot ser vetada en els concerts.

La iniciativa de Díaz Ayuso serà aprovada demà en el Consell de Govern de la Comunitat de Madrid. «Volem garantir la llibertat d’elecció de les famílies en matèria educativa, però també en sanitat, en el comerç, en el món empresarial. Per això, mostrar el ferm compromís d’aquest Govern amb la llibertat, amb l’emprenedoria i que tots els ciutadans que vinguin de qualsevol racó del món a emprendre, ho faran en un territori de seguretat jurídica, de llibertat, de respecte empresarial i d’ajuda. Allà on sigui possible flexibilitzarem l’administració, eliminarem tràmits que són anacrònics i que només són un llast a l’ocupació», ha insistit la presidenta aquest matí en un acte per promocionar productes locals.