Avanç

L’Agència Europea del medicament preveu aprovar la vacuna de Pfizer el 21 de desembre

Portage (United States)  13 12 2020 - Boxes containing the Pfizer-BioNTech COVID-19 vaccine are prepared to be shipped at the Pfizer Global Supply Kalamazoo manufacturing plant in Portage  Michigan  USA  13 December 2020  The vaccine  co-developed by German partner BioNTech  is being shipped from the Michigan Pfizer plant using containers with dry ice and GPS-enabled sensors to ensure each shipment stays even colder  (Estados Unidos) EFE EPA MORRY GASH   POOL

Portage (United States) 13 12 2020 - Boxes containing the Pfizer-BioNTech COVID-19 vaccine are prepared to be shipped at the Pfizer Global Supply Kalamazoo manufacturing plant in Portage Michigan USA 13 December 2020 The vaccine co-developed by German partner BioNTech is being shipped from the Michigan Pfizer plant using containers with dry ice and GPS-enabled sensors to ensure each shipment stays even colder (Estados Unidos) EFE EPA MORRY GASH POOL / MORRY GASH POOL

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La vacuna de BioNTech i Pfizer podria rebre el vistiplau de l’Agència Europea del Medicament (EMA) el 21 de desembre, més d’una setmana abans del previst. La notícia ha saltat aquest dimarts, després que els diaris alemanys ‘Bild’ i ‘Frankfurter Allgemeine Zeitung’ (FAZ) apuntessin com a data més probable el 23. La decisió ha transcendit després de les presses mostrades per diversos països europeus, especialment Alemanya, que reclamaven un avanç dels plans de validació de la vacuna.

L’EMA va dir a principis de desembre que planejava decidir si aprova la vacuna BioNTech / Pfizer abans del 29 de desembre, i que Moderna n’està desenvolupant una altra abans del 12 de gener.

Spahn ha ressaltat la importància que hi hagi un procés europeu i no nacional en l’autorització de la vacuna, ja que així es pot aprofitar el coneixement i l’experiència de les diverses agències responsables als països membres.

A més, permet que es comenci a vacunar simultàniament als 27, cosa que augmenta la cohesió dins de la UE, va argumentar Spahn.

«Segurament els països més rics haurien pogut començar a vacunar abans però no hauria sigut positiu, hauria generat una sensació d’injustícia», va dir.

La ‘FAZ’ va matisar que l’EMA només dona el vistiplau, mentre que és la Comissió Europea (CE) qui atorga l’autorització, per a la qual cosa s’ha donat un termini de 24 hores.

La vacunació a Alemanya podria començar el 26

‘Bild’, que cita fonts en la Comissió Europea (CE) i en el Govern alemany, afegeix que l’inici de la campanya de vacunació a Alemanya tindria lloc el 26 de desembre, tot i que altres mitjans l’avancen al 25.

Diversos països han autoritzat ja aquesta fórmula contra la Covid, com el Regne Unit, Qatar, els Estats Units i el Canadà, però sota la modalitat d’«autorització d’urgència», que és temporal i ha de ser revisada i confirmada.

Més seguretat en el procés

El procediment de l’EMA, no obstant, era l’ordinari, cosa que retarda els terminis però aporta més seguretat al procés, va assenyalar Spahn. «És important que hàgim optat per un procés ordinari d’autorització de la vacuna. Això ajuda que hi hagi confiança i això és clau en un procés de vacunació. Serà la primera autorització al món després d’un procés ordinari», va dir Spahn.

«Si haguéssim fet una autorització d’urgència estaria rebent correus de gent protestant perquè no vol ser utilitzada com a conillet d’Índies», va assegurar.

Notícies relacionades

Una portaveu de BioNTech va assegurar a ‘Bild’ que l’empresa ja ha produït i emmagatzemat part del contingent de vacunes que va comprar la Unió Europea. «Quan tinguem llum verda de l’EMA i de la CE podem començar amb la descàrrega i la distribució de les vacunes als centres», va indicar.

L’EMA va explicar a la ‘FAZ’ que la decisió sobre l’autorització de la vacuna de BioNTech i Pfizer es prendria, com a molt tard, el 29 de desembre. Però va evitar entrar en detalls sobre el procés de revisió d’aquesta fórmula.