La lluita contra la pandèmia

Catalunya estudia fer tests massius als professors a les escoles a la tornada de Nadal

El conseller Bargalló anuncia que els docents seran vacunats en la segona tanda de personal essencial

Catalunya estudia fer tests massius als professors a les escoles a la tornada de Nadal
2
Es llegeix en minuts

El conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha anunciat que la Generalitat «està estudiant fer tests massius» de Covid-19 «a tots els professionals de l’educació després de les vacances de Nadal». Així ho ha afirmat Josep Bargalló en una entrevista aquest dilluns a TV3, en què ha assenyalat que els tests formaran part dels cribratges massius que es portaran a terme en alguns col·lectius, i es faran al marge dels ja establerts en cas de positiu de coronavirus en el grup escolar de convivència. El conseller també ha anunciat que es vacunarà el professorat en la segona tanda de personal essencial, igual que a tot Europa.

Sobre les anunciades automostres que s’hauran de fer els mateixos alumnes als instituts, Bargalló ha emfatitzat que «ja es va dir que no eren immediates» i ha assenyalat que la decisió de la seva posada en marxa «depèn de les autoritats sanitàries». Malgrat això, Bargalló ha reconegut que «molt possiblement es faran» i ha afirmat que «sempre amb presència de personal sanitari i dels mateixos professors».

Sobre l’anunciada compra d’ordinadors i de connectivitat per als alumnes vulnerables i per al professorat, i que encara no han arribat, el conseller ha remarcat que «és una compra de material de qualitat, per sempre, que vam fer a l’estiu i que estan arribant ara a causa de la saturació del mercat internacional». En concret, ha afirmat que els 54.000 equips de connectivitat anunciats estan repartits», que s’han comprat uns 90.000 ordinadors per al professorat, uns 55.000 dels quals s’han repartit i que dels 226.000 comprats per als alumnes «només n’han arribat uns 20.000». Els ordinadors «estan arribant ara i van directes a l’empresa que els formateja i d’allà als centres educatius», ha afirmat Bargalló, que també ha assenyalat que els 30.000 ordinadors que l’Estat ha comprat per a Catalunya «no arribaran fins a l’abril».

Notícies relacionades

Bargalló ha negat la crítica abocada per la USTEC que una de cada quatre substitucions de professors no s’ha cobert. En aquest sentit, ha assegurat que «tenim xifres altíssimes de substitució» malgrat reconèixer que a principis de curs, amb dades elevades de confinaments, «vam haver de passar algun professor d’infantil a primària». Sí que altre cop ha admès el dèficit de professors especialistes en secundària de castellà, català i matemàtiques. «El país no ha fet atractiu ni ha promogut els estudis de filologia i ciències exactes», ha criticat el conseller, que també ha fet una crida a «prestigiar el treball dels professors», a qui «devem l’èxit de l’obertura dels centres escolars».

En l’entrevista, en què ha abordat nombrosos afers relacionats amb l’educació, Bargalló també ha anunciat que el seu departament està estudiant si aquest curs escolar «els alumnes de secundària passaran amb assignatures suspeses», com es va determinar en el curs anterior per als de segon de batxillerat.