eleccions universitàries

La UB elegeix rector entre tres aspirants

  • La primera volta dels comicis s’inicia aquest dijous en format telemàtic
  • L’envelliment de les plantilles i el finançament de l’activitat investigadora centren els debats
SOCIEDAD COMBO JOAN ELIAS  JOAN GUARDIA Y DAVID VALLESPIN

SOCIEDAD COMBO JOAN ELIAS JOAN GUARDIA Y DAVID VALLESPIN

2
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +

El catedràtic de Matemàtiques i actual rectorJoan Elias i els doctors en PsicologiaJoan Guàrdiai en Dret ProcessalDavid Vallespínsón els tres candidats que opten a dirigir els pròxims quatre anys laUniversitat de Barcelona (UB), en unes eleccions que per primera vegada en la història de la institució acadèmica es realitzaran per via telemàtica. Elnou sistema de votació, decidit quan la campanya electoral ja estava en marxa, s’adopta com a resposta a la situació de pandèmia de la Covid-19. Els vots podran començar a emetre’s a partir de les 10.00 hores d’aquest dijous, 10 de desembre, i el procés durarà fins a les 20.00 h de l’endemà. Si cap dels tres aspirants aconsegueix en aquesta volta la majoria absoluta, hi haurà una segona ronda entre les dues llistes més votades, també per internet, els dies 17 i 18 de desembre.

Els tres candidatses van veure ja les cares en les eleccions del 2016, uns comicis a què es van presentar un total de set candidatures i en què finalment es va imposar, contra pronòstic, Joan Elias, un aspirant que havia format part de l’equip del primer mandat de Dídac Ramírez, el seu predecessor en el càrrec, però que l’havia abandonat per discrepàncies. També va estar en aquestes eleccions Joan Guàrdia, catedràtic de Metodologia de Ciències del Comportament a la Facultat de Psicologia i que va ser vicerector d’Estudiants entre el 2001 i el 2005, i David Vallespín, catedràtic de Dret Processal i vicerector d’Estructures i Governança en l’últim tram del mandat de Ramírez.

Els debats

Sobre la taula de debat, diverses qüestions clau: laconsolidació de les plantilles, l’impuls al’activitat investigadora, elmoment políticque viu Catalunya i l’encaix de la UB en aquest escenari, i la crisi del coronavirus, que ha obligat a modificar els ritmes de treball i docència de la universitat, la més gran de Catalunya (amb més de 52.000 persones amb dret a vot en aquests comicis) i una de les primeres d’Espanya en els rànquings de qualitat internacionals.

Notícies relacionades

«En aquests quatre anys,el professorat s’ha estabilitzati hi ha un 15% més de docents permanents», ha explicat diverses vegades durant aquesta campanya electoral Joan Elias, candidat a la reelecció. Els seus contrincants, Guàrdia i Vallespín, discrepen davant la rotunditat de l’actual rector i objecten el llarg camí que queda encara per recórrer en aquest camp. «Farem unaanàlisi exhaustiva de la situació laboralde cada col·lectiu», proposa el catedràtic en Psicologia. «Calgarantir el relleu generacional», afegeix el de Dret.

Tampoc hi ha massa consens pel que fa al recolzament que estan rebent els equips investigadors de la UB. Mentre Elias defensa la gestió feta durant el seu mandat, «en què launiversitat s’ha consolidat com a líder», els seus contrincants deploren els problemes de finançament amb què s’estan trobant, «per la inacció rectoral», segons Vallespín, i «la falta actual de lideratge», en paraules de Guàrdia.