FUGIT DES DE FA VUIT ANYS

Cau un fugitiu que va ocultar la seva identitat a la seva parella i la seva filla

L’atracador va matar d’un tret al cap un home a Tarragona i ha sigut detingut en una masia de l’Alt Penedés

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Era un dels fugitius més buscats d’Espanya.Viviaamagat en una masia de difícil accés aCastellví de la Marca (Alt Penedés),de la qual només sortia unes hores al dia. Durant molts anys, Ramón Morte González, de 46 anys, es va fer passar per una altra persona,ocultant la seva identitatfins i tot a la seva parella sentimental i a la seva filla.En una operació conjunta delsMossos i la Policia Nacionalha sigut detinguta la Múnia,una localitat pròxima al seu cau.El 2012 va desaparèixer després de ser condemnat a 25 anys de presócom a autor d’un homicidi comès 10 anys abans, quan va disparar al cap a un empleat d’una empresa de Tarragona durant un atracament.

Les seves aventures i maniobres com a pròfug van durar fins a l’últim sospir. Quan els agents anaven a escorcollar la masia on vivia, va aprofitar per escapar per la porta posterior i amagar-se en un bosc pròxim. Després d’un ampli dispositiu, que fins i tot va comptar amb el suport de mitjans aeris amb càmeres tèrmiques, va ser descobert i arrestat a la població de la Múnia, on esperava a ser recollit per uns familiars per portar-lo a un lloc desconegut. El fugitiu ha viscut callant qui era, fins al punt que la seva parella i la seva filla es van sorprendre al conèixer la seva veritable identitat i els seus antecedents violents.

Morte havia aconseguit ocultar-se durant anys gràcies a una xarxa devincles personals i familiars que li facilitaven mantenir-se econòmicament. A l’atracador se’l considerava un dels fugitius més buscats per la seva llarga trajectòria com a fugit de la justícia i els delictes que va cometre. Tenia en vigor una ordre de recerca i captura i ingrés a presó per homicidi dolós, a més d’altres reclamacions més per robatori amb violència.

Una escopeta de canons retallats

La investigació que ha conclòs amb la seva captura va començar el juliol del 2017,quan els agents van tenir coneixement de la vigència de la reclamació judicial per la qual se sol·licitava col·laboració per trobar-lo. Una d’aquestes ordres de detenció era per l’atracament mortal de Tarragona.El 25 de juliol del 2002, Morte i dues persones més van sostreure un cotxe i amb el rostre cobert amb passamuntanyesi armats amb una escopeta de canons retallatsi un revòlver van assaltar una empresa de Tarragona. Durant l’atac, van exigir als treballadors que es tiressin a terra mentre robaven els diners. Quan fugien amb el botí i abans de pujar al vehicle, un home es va abalançar sobre un d’ells, provocant la caiguda de tots dos a terra. Durant el forcejament, l’empleat va aconseguir desposseir el lladre del passamuntanyes. Com a resposta, el fugitiu detingut li va disparar al cap amb l’escopeta de canons retallats. La banda va arribar a escapar.

Notícies relacionades

Van passar nou anys. Gràcies als avenços en tècniques d’investigació forense i les actuals eines amb què compta la policia, es van introduir en el sistema les empremtes recollides en la inspecció ocular i, en aquesta ocasió, sí que es va poder identificar un dels autors de l’atracament. Es va analitzar també de nou el passamuntanyes i es va aconseguirextreure l’ADN d’un altre dels assaltants. D’aquesta manera, es va poder precisar que l’organització havia comès més de 79 atracaments i havien matat tres persones. Amb aquestes proves es va detenir els tres integrants i la banda, que van ingressar a la presó. L’ara arrestat va sortir en llibertat fins a la celebració del judici i va aprofitar aquesta circumstància per fugir i evitar complir la condemna de 25 anys de presó. Mai més se’l va tornar a veure.

El fugitiuno figurava com a propietari de cap immoble o vehiclei tampoc tenia feina coneguda, per la qual cosa utilitzava persones del seu entorn per subsistir, amb l’objectiu de passar desapercebut i no deixar rastre. Avançades les indagacions, els agents van tenir coneixement que alguns membres del seu entorn familiar eren amos d’algunes finques en diferents localitats de la província de Barcelona. Després de realitzar comprovacions, els investigadors van verificar que l’actual parella del fugit vivia a la masia de Castellví de la Marca.