confirmat per la Comissió Europea

Hongria podrà subministrar la vacuna russa Sputnik V sense autorització europea

Sense que existeixi encara llum verda de l'Agència Europea del Medicament

Hongria podrà subministrar la vacuna russa Sputnik V sense autorització europea

JOHN THYS

Es llegeix en minuts

El Periódico / Agencias

La Comissió Europea ha confirmat aquest dilluns que Hongria podrà subministrar la vacuna russa contra el coronavirus, Sputnik V, als seus ciutadans sense que existeixi encara una autorització per part de l’Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès).

En concret, les autoritats hongareses podran utilitzar un procediment d’urgència previst en les normes europees que permet als estats membres provar als seus territoris vacunes que encara no tenen el vistiplau centralitzat d’aquest organisme europeu, tot i que de forma «limitada» i «temporal».

«En una situació d’urgència, un estat membre pot de manera limitada autoritzar una vacuna i la seva distribució als ciutadans», ha explicat en una roda de premsa el portaveu principal de l’Executiu comunitari, Eric Mamer, que ha precisat que en aquests casos la vacuna autoritzada només pot subministrar-se dins de les fronteres del país que ha optat per aquest procediment.

D’aquesta forma, el Govern de Viktor Orbán té via lliure per utilitzar la vacuna russa, Sputnik V, que les autoritats hongareses ja han començat a provar per comprovar el seu grau de tolerància i d’eficàcia, sense esperar abans una avaluació de l’EMA.

«Avaluació pendent»

Et pot interesar

El portaveu de Salut de la Comissió Europea, Stefan de Keersmaecker, ha explicat en la mateixa compareixença de premsa que, en aquests casos, els estats membres són els encarregats de fer l’«avaluació» pertinent i, per tant, hi recau «tota la responsabilitat» al respecte. En qualsevol cas, l’Executiu comunitari ha remarcat que és «essencial» que hi hagi «màxima transparència» en el procés. «Per això pensem que és important que l’EMA estigui implicada en el procés de validació de vacunes», ha apuntat Mamer.

Hongria va rebre dilluns passat les primeres mostres de la vacuna Sputnik V, segons va confirmar el ministre d’Exteriors hongarès, Peter Szikarto, i les autoritats del país ja han començat a fer-hi proves per comprovar la seva seguretat i eficàcia.

Temes:

Unió Europea