PARITAT PENDENT

Un estudi avala eliminar l'altura mínima perquè hi hagi més dones policies

Només una de cada cinc mossos és dona i la proporció és encara més baixa en els alts caps

zentauroepp56030193 policia mujer201129132027

zentauroepp56030193 policia mujer201129132027

3
Es llegeix en minuts
Efe

Eliminar l’altura mínima per a dones i visibilitzar la seva funció i presència operativa dins dels cossos de seguretat en la publicitat són algunes de les mesures que planteja un estudi de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya per aconseguir una paritat de gènere més gran en la policia.

Així ho conclou l’informe ’Com incorporar més dones a la policia’, en què Lola Vallès, Bernat Vivolas i Andrea Egea, experts de l’Escola de Policia de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya, adverteixen que la baixa presència de dones en els cossos policials és un fet «recurrent i preocupant» a tot Europa.

Es tracta, segons els autors, d’un problema amb un origen «multifactorial», ja que les seves causes van des de factors com la socialització, una cultura policial «androcèntrica» i la percepció de les organitzacions policials com a llocs «hostils» per a les dones.

En el cas dels Mossos d’Esquadra, les dones representen el 21% dels integrants del cos –per sobre de la mitjana europea– però això no es veu reflectit en els alts caps, on són una minoria, tant en els processos de selecció com en la proporció d’agents i comandaments.

Les agents de Mossos d’Esquadra apareixen menys en les publicacions de les xarxes socials del cos –un 8% són de dones soles– i realitzant majoritàriament activitats socials, d’atenció a persones i de comunicació com xerrades, on sí que són majoria: un 66% agents femenines davant un 25% d’homes.

Aquesta diferència en les imatges que es publiquen a les xarxes socials d’un i un altre gènere, amb les dones amb prou feines visibles en funcions operatives, contribueix que es continuï encasellant la dona en activitats socials, cosa que les deixaria en un «rol secundari», segons l’estudi.

Canvi des del 2019

És a partir de les convocatòries del 2019 quan es nota «un canvi positiu» des del punt de vista del gènere en campanyes publicitàries, a l’incloure llenguatge i imatges inclusives amb un tracte específic al gènere, incloent el concepte de ‘mossa’, segons detalla l’informe.

Aquesta inclusió en les campanyes de promoció de les convocatòries per entrar al cos policial fa visible que la professió pot ser ocupada pels dos gèneres, una iniciativa per aconseguir més participació de dones en les proves d’accés.

Dificultats en les proves físiques

Del 2010 al 2019, només un 17,64% dels assistents del curs de formació bàsica policial (CFBP) eren dones, per la qual cosa, amb poques dones aspirants hi acaba havent «poques dones policies», segons els autors.

Per accedir a aquest curs s’han de passar unes oposicions on només un de cada quatre candidats és dona i en les quals la prova física presenta la dificultat més gran i on més dones suspenen, especialment des del 2017, amb la incorporació de la prova d’aixecament de pesos des d’un banc, que va reduir els aprovats del 70% al 25%.

Per invertir aquesta tendència, en la convocatòria del 2019 es van incorporar unes modificacions que van aconseguir augmentar al 54% el percentatge de dones que van superar la prova, cosa que demostra, segons l’estudi, que un canvi en els criteris, adaptant-los a la «realitat biològica femenina», eliminaria aquesta dificultat.

Mesures per aconseguir la paritat

Notícies relacionades

En l’última convocatòria de Mossos d’Esquadra es va eliminar l’altura mínima que necessitaven les dones per entrar a fer oposicions i que des del 2003 se situava en 1,60 metres, una mesura que han pres altres països europeus i que «ha demostrat ser efectiva» per incrementar el nombre de candidates.

Altres de les mesures directes que han mostrat ser efectives en altres països europeus, com Holanda Bèlgica, i que l’informe recomana com a solucions per avançar en la paritat són l’afavoriment de la conciliació familiar amb jornades flexibles, teletreball i l’adaptació de les proves d’accés, en concret de les proves físiques.