Imatges virals

El CAP de Sabadell denuncia la jove reduïda amb la pistola elèctrica

La doctora i el centre de salut, que es va haver d'aturar durant dues hores, portaran a la justícia la pacient per insults, amenaces i desperfectes

L'arrestada, que tenia visita psiquiàtrica, denunciarà l'agent que la va reduir pel que considera que va ser una actuació desproporcionada

iridia / periodico

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

Els Mossos van reduir dimecres a Sabadell amb una pistola tàser una usuària que havia acudit a una consulta psiquiàtrica en un CAP perquè, segons la versió policial, provocava disturbis. La polèmica actuació policial va ser gravada per la mare de la jove i les imatges han sigut difoses a través de les xarxes socials. La dona, de 26 anys d’edat, denunciarà els Mossos, segons explica el col·lectiu Centre Irídia, i la doctora i el responsable del centre de salut faran el mateix contra ella. La policia també ha recollit les versions de testimonis presents a l’interior del CAP; l’enrenou de la jove va motivar la trucada al 112 i va obligar a aturar el funcionament de l’ambulatori durant dues hores. 

Cap a la una del migdia de dimecres, la jove va acudir al CAP acompanyada de la seva mare i el seu marit i, a causa dels protocols pel coronavirus, la doctora que l’havia d’atendre li va comunicar que havia d’entrar sola. A l’interior de la consulta, segons fonts policials, la dona va perdre els nervis i va insultar i amenaçar la doctora. Sense mascareta, es va aproximar a pocs centímetres de la sanitària, va tirar la mampara i va intentar pegar-la. El centre va demanar l’ajuda dels agents. 

declas-iridia / periodico

Dos policies de seguretat ciutadana van acudir al lloc i van aconseguir treure-la a fora. Segons les mateixes fonts, la dona va voler tornar a entrar i els agents l’hi van impedir. Llavors va començar l’enfrontament amb els uniformats, que van activar la càmera que acompanya l’ús de les pistoles elèctriques i van informar la dona que si no es calmava utilitzarien el dispositiu. Al final ho van fer i alguns ciutadans ho van gravar amb el mòbil. Les imatges han aixecat una agra polèmica: es veu la pacient asseguda al terra rebent la descàrrega, cridant i evitant amb puntades de peu la reducció policial que es va acabar efectuant. 

Sàmper ho justifica

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha justificat l’ús de la pistola elèctrica. «La dona estava molt alterada i un altre intent de reduir-la hauria tingut conseqüències pitjors per a ella com, per exemple, un infart», ha assegurat. Tot i així, ha anunciat que s’ha obert una investigació policial pels fets i ha insistit que l’ús d’aquest dispositiu ha de ser sempre «un últim recurs». En un comunicat, el sindicat SAP-FEPOL ha defensat l’actuació de la policia catalana que va seguir «en tot moment» els protocols, i lamenta que algunes entitats aboquin una crítica «subjectiva».

Notícies relacionades

Denúncia

El Centre Iridia s’ha fet ressò amb un tuit en què es pot llegir: «Aquesta actuació amb pistoles elèctriques tàser és molt preocupant i desproporcionada. Si teniu informació de la situació podeu posar-vos en contacte amb nosaltres». Andrés García, d’Irídia, ja s’ha posat ja en contacte amb la jove per treballar en la denúncia. L’associació li donarà suport i demanarà una investigació interna al cos dels Mossos sobre aquesta actuació.