INVESTIGACIÓ

Els Mossos estrenen la Taser sense gravar el tret i incompleixen el que va fixar el Parlament

La policia catalana revisa el cas de Salt i conclou que l'ús de la pistola elèctrica va ser "correcte i proporcionat"

El sistema de gravació no és automàtic, com es va dir a la cambra catalana, i ha conduït a un error humà

taser-editado / periodico

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

La primera intervenció dels Mossos d’Esquadra amb la pistola elèctrica Taser, per detenir un maltractador masclista de Salt (Gironès), ha sigut“correcta i absolutament proporcional”, segons ha afirmat el mateix cos català.Però no ha sigut registrada en vídeo, malgrat que aquesta era la condició que va posar elParlament de Catalunyaper donar llum verda a aquestes armes.

No va ser una condició presa a la lleugera. Per aprovar la compra de les Taser es va arribar a crear unGrup de Treball sobre la Utilització per la Policia de les Pistoles Elèctriques, en què van participar les cúpules policials dels Mossos i de laGuàrdia Urbana, oenagés comAmnistia Internacional, elSíndic de Greuges,col·legis professionals,experts en seguretat, enmedicina forensei fins i tot enelectrofisiologia. Mesos de compareixences que van cristal·litzar en la redacció d’unes conclusions que, aprovades pels grups polítics, es van convertir en un mandat parlamentari. En aquestes conclusions apareixentres referències explícitesa les càmeres de vídeo. Una diu concretament això: “Les pistoles elèctriques han d’incorporar una càmera que registri l’actuació i en garanteixi el bon ús pels agents i la idoneïtat de l’actuació”.Durant el seu torn en aquesta comissió, els representants dels Mossos van explicar que hi havia una tecnologia que permetiaactivar de forma automàtica la gravacióquan l’agent desenfundava la pistola.

El 25 de juny del 2018, no obstant,en la presentació de les pistoles Taser a Gironano quedava ni rastre d’aquesta tecnologia. I es va afirmar que perproblemes en la licitació–o de patents– no havia resultat possible comptar amb aquest sistema de gravació automàtica. Les pistoles elèctriques que entraven en funcionament aquell dia anaven acompanyades de càmeres –tal com s’havia promès– però aquestes ja no s’activarien al desenfundar la pistola. Havia de ser el mateix agent qui havia deprémer el botó de gravar de forma manual.És a dir, es deixava en mans del policia que s’enfrontava a una situació d’alt risc –només en aquest cas utilitzar la Taser és procedent– la responsabilitat de recordar-se de prémer el botó de la càmera –que porta a la pitrera de l’uniforme– abans de disparar.

Tant el portaveu dels Mossos,Albert Oliva, com l’intendentJosep Antoni Saumell, subcap de la Divisió Tècnica de Planificació de la Seguretat, van remarcar aquest 25 de juny que cada tret amb les Taser havia d’estar justificat i que, gràcies a les càmeres de vídeo, es perseguiriala mala praxi.A Salt, segons va concloure el cos català,no hi ha hagut mala praxi. Però al fallar la càmera ha sigut necessari recórrer a lagravació domèsticaque casualment va dur a terme un ciutadà –present durant la reducció– que, a més, es va tallar abans que s’efectués el tret.

¿Quatre anys de reflexió estèril?

Notícies relacionades

A finals del2014, l’exconseller d’Interior,Ramon Espadaler, es va mostrar per primera vegada favorable a dotar de pistoles elèctriques els Mossos, una petició històrica dels sindicats policials. Va avançar que estava previst incorporar-lesabans que acabés el 2015.A començaments del2016,Jordi Jané, que havia substituït Espadaler al capdavant de la conselleria,va fer marxa enrere i es va anul·lar una compra de 130 pistoles Taseres va anul·lar una compra de 130 pistoles Taserque estava pràcticament tancada. Ho va fer per atendre una sol·licitud de la CUP, soci imprescindible per reunir majoria independentista a la cambra catalana, i sotmetre la decisió de dotar els Mossos d’aquestes armes al Parlament. Per això es va crear el Grup de Treball sobre la Utilització per la Policia de les Pistoles Elèctriques que va publicar les seves conclusions a finals de juliol del 2016. El20 de gener del 2017es van comprar finalment 134 pistoles elèctriquesi el mateix nombre de càmeres de vídeo per771.331 euros amb IVA. Un any i mig després, han arribat a les comissaries de Girona, Blanes i Figueres. La resta de regions l’estan rebent esglaonadament, a mesura que van arribant les cambres, que s’han retardat més que les pistoles.

En total, gairebé quatre anys ha invertit l’administració catalana a comprar, formar i entregar 134 Taser als Mossos. Un temps que s’ha dilatat perquè es va decidir suspendre la primera compra el 2016 i sotmetre-ho a debat parlamentari. No obstant, el requisit fonamental que es va acordar –que quedés constància en vídeo de cada intervenció per garantir-ne un ús transparent– no ha pogut complir-se en el debut oficial de Salt perquè el sistema d’enregistrament adoptatno permetque, en una situació d’estrès,disparar i activar la càmera correctament siguin fàcilment compatibles.