SEQÜELES DE LA PANDÈMIA

El dilema de l'últim sopar nadalenc en els geriàtrics

Cuidadors i familiars discrepen de com procedir perquè els avis no celebrin sols les festes

Indignación. Pilar abraza a su madre, Pili, de 106 años y residente en el geriátrico que ella dirige. Fue indignante escuchar su testimonio de como las diferentes administraciones han tratado a nuestros mayores ingresados en residencias y la falta de recursos, formación y equipos de protección que disponen. Esta imagen fue tomada el 14 de mayo en la residencia La Pau.

Indignación. Pilar abraza a su madre, Pili, de 106 años y residente en el geriátrico que ella dirige. Fue indignante escuchar su testimonio de como las diferentes administraciones han tratado a nuestros mayores ingresados en residencias y la falta de recursos, formación y equipos de protección que disponen. Esta imagen fue tomada el 14 de mayo en la residencia La Pau. / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell

Per a moltes de les persones grans que viuen en residències potser aquest serà el seu últim Nadal. És una afirmació que comparteixen tant les patronals dels geriàtrics, les associacions de directors dels centres com les famílies dels interns. Hi ha estudis que xifren en dos anys el temps mitjà d’estada que un avi aguanta en un geriàtric.

El dilema de l’últim (presumpta) sopar obre el debat. Els familiars exigeixen poder treure’ls dels centres perquè puguin celebrar la nit de Nadal o el dia de Nadal. El sector defensa que no és el més correcte, científicament parlant, i es prepara per a unes festes diferents. Amb més imaginació però els mateixos recursos.

«¿Els nostres familiars no tenen dret a passar el Nadal amb els seus? Un Nadal, a més, que podria ser l’últim», es queixa Maria José Carcelén, portaveu de la Coordinadora 5+1, de familiars de residències, i la mare de la qual viu en un geriàtric de Barcelona. Carcelén considera que «no hi ha cap llei» que prohibeixi que els avis s’hagin de confinar en els geriàtrics, i creu que no permetre’ls sortir per Nadal és un «atac frontal contra la humanitat i els drets de les persones grans». De fet, proposa als familiars que si els ho impedeixen, es plantin a la residència acompanyats pels Mossos per poder passar el Nadal amb els seus éssers estimats.

«Les altres persones que no surten també tenen el dret de no contagiar-se», afegeix Andrés Rueda, president de l’Associació Professional Catalana de Directors de Centres d’Atenció a la Dependència (ASCAD). «Si els familiars venen a buscar els avis com cada any tindrem un caos absolut: no podrem fer sortides ni entrades esglaonades, ni tampoc garantir l’aïllament posterior per evitar contagis».

Una opinió compartida per Vicente Botella, director de la Unió de Petites i Mitjanes Residències (UPIMIR): «No tenim capacitat per permetre una sortida generalitzada que no eviti contagis dins dels centres: no sabem ni on es reuniran, ni amb qui. ¿I si en aquestes taules de Nadal hi ha un infectat?», es pregunta. Tampoc Montserrat Falguera, de la federació de residències del Tercer Sector, ni Montse Llopis, de la patronal ACRA, veuen amb bons ulls les sortides dels avis per a un sol dia. «Entenem la preocupació dels familiars, però cal abaixar els contagis en els centres: ara estem fent les coses bé i així ha de seguir», afegeix Llopis.

En aquests moments la norma vigent de la Generalitat dicta que les persones grans que no poden fer-ho pel seu propi peu no han de sortir durant el dia. No obstant, els familiars sí que poden anar a visitar-los, fins i tot sense fer-se una PCR o el test d’antígens. Aquestes visites han de ser curtes (mitja hora), i d’un sol familiar. 

Enginy i voluntaris

Notícies relacionades

«Hem d’optar per altres fórmules per celebrar aquest Nadal en els centres, i de molt enginy», diu Falguera. La seva entitat estudia diverses activitats que no comptin amb menjar (per evitar que es treguin les mascaretes), en què puguin participar diversos familiars, i que s’allarguin més enllà de mitja hora. «M’agradaria que el Govern ens enviés quatre o cinc tests d’antígens per a cada resident, i que durant les festes els utilitzessin diversos membres de la família per fer reunions més llargues i amb més persones», demana Rueda. Una petició que també comparteixen la resta de patronals.

Un altre problema en els geriàtrics és la falta de personal. Especialment d’infermeres, però també gerocultors. «Si volem fer més visites, necessitem més personal. Ja hem demanat als treballadors que vinguin com a voluntaris per fer aquestes activitats», afegeix Falguera. «El problema és que ningú vol treballar per a 10 dies, si cobren l’atur dos mesos tard», es queixa Rueda, que demana alleugerir el sistema de contractació en els geriàtrics.